Olteni care au vândut pe internet porci și carne de la porcii sacrificați în curte, amendați

518

Carnea și produsele din carne provenite de la porcii sacrificați în gospodăriile populației sunt interzise  a fi comercializate. Cei care nu respectă obligațiile impuse de autorități riscă amenzi. Deja DSVSA Olt a aplicat primele sancțiuni oltenilor depistați că au vândut prin intermediul rețelelor online porci ori carne de la porcii tăiați în curte.

Pentru a fi siguri că bucatele pregătite de Sărbători conform tradiției și carnea consumată la masa familiei nu-i va îmbolnăvi, oltenii care nu sacrifică porcii în gospodărie sunt îndemnați să respecte recomandările specialiștilor și să cumpere carne de porc numai din unități autorizate și supusă controlului sanitar veterinar. DSVSA Olt atenționează că vânzarea de carne neexpertizată se pedepsește cu amenzi mari.

Cu alte cuvinte, este interzisă funcţionarea târgurilor de animale vii, precum și vânzarea porcilor vii la persoane neautorizate, în alte locuri neaprobate sanitar veterinar. Șase familii din Olt s-au trezit cu inspectorii sanitari veterinari în curte după ce au postat pe internet anunțuri cu vânzarea de porci vii ori sacrificați.

,,În perioada 14.11.-08.12.2022 au fost realizate 6 controale care au urmărit verificarea vânzării de suine menționate în anunțuri on-line și au fost aplicate 3 avertismente, conform O.G. 2/2001 și 2 sancțiuni contravenționale conform H.G. 984/2005, cu modificările și completările ulterioare, în valoare de 2700 lei .

De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA). Există un risc major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.),, anunță DSVSA Olt.

Olt: Primele 83 de examene trichineloscopice pentru porcii sacrificați în gospodării, toate cu rezultate negative | Realitatea Oltului

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.