Consilierii care supraveghează infractorii, în grevă. Serviciul de Probațiune Olt s-a alăturat protestului

106

Consilierii de probațiune, cei care sunt însărcinați cu supravegherea infractorilor, au declanșat azi o nouă grevă de avertisment, solicitând rezolvarea problemelor salariale, prin corectarea lefurilor în funcție de normele legale, în acest moment fiind plătiți la nivelul anului 2008. Printre protestatari s-au numărat și angajații Serviciului de Probațiune Olt. Greviștii au postat pe ușile birourilor anunțul cu revendicările lor.

440 de consilieri de probațiune de la serviciile din țară au organizat azi o grevă de avertisment, în intervalul orar 13.00- 15.00, timp în care cei care supraveghează persoanele sancționate penal cu sancțiuni alternative la pedeapsa închisorii au încetat lucrul. Acțiunea este menită să atragă atenția asupra salariilor care ar trebui corectate conform legilor și hotărârilor judecătorești.

La Serviciul de Probațiune Olt, majoritatea consilierilor de probațiune au fost în grevă de avertisment. Este vorba despre 10 persoane.  Potrivit reprezentantului SP Olt, Petrișor Lazăr, consilierii de probațiune au în acest moment salarii calculate la nivelul anului 2008.

Acțiunea va continua și zilele următoare, pe 8 și 9 decembrie și va culmina cu pichetarea Ministerului Justiției pe 12 decembrie.

La nivel național, cei 688 de angajați din sistem supraveghează 101.555 persoane. Aceștia acuză volumul mare de muncă în raport cu resursa umană. Sindicaliștii amenință cu sesizarea instituțiilor europene care monitorizeată Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), Confederaţia Europeană de Probaţiune şi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.