La mulți ani, Nicolae și Nicoleta! Sf. Nicolae, de la Moșul cu daruri și nuielușe, la cel care aduce iarna

37

Astăzi, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae, Moșul cel Bun care le aduce daruri în ghetuțe copiilor cuminți, prilej de sărbătoare pentru orice creștin, fie că își serbează onomastica, fie că dorește să le ofere celor dragi cadouri.

Aproximativ 800.000 de cetăţeni români poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae. Majoritatea femeilor care-și sărbătoresc azi onomastica se numesc Nicoleta, dar există și românce cu numele: Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole. Majoritatea bărbaţilor care îşi sărbătoresc onomastica se numesc Nicolae, iar alții poartă numele Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae.

În credința populară, Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele de San-Nicoară. Conform tradițiilor românești, Moș Nicolae apare pe un cal alb, ajută pe toți cei nevoiași, orfanii și văduvele, este stăpânul apelor și salvează corăbierii de la înec, protejează soldații pe timp de război. În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe iarna- Moșul își scutură barba sură și începe să ningă.

În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii își lustruiesc ghetuțele, în care Moșul pune daruri- de obicei dulciuri. Cei neascultători știu că Moșul îi va apostrofa oferindu-le o nuielușă, cartofi sau cărbuni. În zilele noastre, această zi a devenit una a darurilor, cât și a activităților caritabile.

Ca orice tradiție populară, ea este însoțită și de obiceiuri și superstiții. În unele zone, oamenii aduc în casă crenguțe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Dacă înfloresc, vor ști că anul care vine va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții. În altele, feciorii se organizează în cete, își aleg gazda în casa căreia repetițiile pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou vor avea loc.

Realitatea Oltului urează tuturor celor ce poartă numele Sfântului Nicolae

LA MULȚI ANI!