ITM Olt a aplicat amenzi de aproape 70.000 de lei patronilor prinși încălcând drepturile angajaților

294

Sute de deficiențe, printre care neacordarea la timp a salariului și concediilor ori încheierea de contracte de muncă au depistat și în luna noiembrie inspectorii de muncă la patronii din județ controlați. Sancțiunile au fost pe măsura drepturilor încălcate.

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat pe parcursul lunii trecute 213 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă. Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură. Deficiențele constatate au fost numeroase.

,,În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 238 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a   contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic. Pentru cele mai grave s-au aplicat 90 sancțiuni, din care 83 avertismente și 7 amenzi în valoare totală de 69.000 lei.,, declară Cristian Ungureanu, inspector șef ITM Olt.

Cu muncitori la negru au fost identificași trei angajatori, care s-au ales cu amenzi în valoare de 50.000 lei. Este vorba despre o persoană fără contract de muncă la un angajator din Ipotești – activitate construcții, una la un angajator din Priseaca – activitate transport călători și a treia la un angajator din Izbiceni – activitate comerț.