Copii, pregătiți-vă ghetuțele: la noapte vine Moș Nicolae! Obiceiuri și tradiții specifice acestei sărbători

159

 În această noapte vine Moș Nicolae cu daruri. Pentru a le primi, tradiția spune că cei mici trebuie să-și lustruiască ghetuțele. Cei neascultători vor primi în loc de daruri dulci o nuielușă, fiind astfel atenţionați să îşi asculte părinţii şi bunicii. Se spune că este suficient să se uite prin ferestre ca să-şi dea seama dacă un copil a fost cuminte sau nu…

Moș Nicolae va ajunge în creșele și grădinițele din Slatina pe 6 decembrie | Realitatea Oltului

Startul lunii cadourilor este dat pentru cei mici cu sărbătoarea Sf. Nicolae, iar Moșul este așteptat să ajungă pe la casele celor care au fost cuminți cu daruri dulci, iar la cei obraznici și neascultători cu nuielușe.
În fiecare an, în seara de 5 decembrie, copiii ştiu că trebuie să-şi lustruiască ghetuțele sau cizmulițele, pentru că Moş Nicolae va trece pe la ei.

Tradiţia îşi are originea în povestea personajului legendar şi mitic, care a existat cu adevărat în persoana arhiepiscopului-Sfântul Ierarh Nicolae-din Myra-Lichia (pe meleagurile Turciei de astăzi), care a trăit în secolul al IV-lea. Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune faţă de cei săraci şi năpăstuiţi, dar şi miracole, numele său traducându-se prin “biruitor de popor”.
În tradiţiile româneşti, Moş Nicolae apare pe un cal alb, păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apără soldaţii pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor.

Există obiceiul la sate ca acea joardă a Sfântului Nicolae să fie una de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului, înseamnă că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dat crenguţa.

Dacă la Sfântul Andrei se punea la încolţit grâul pentru a vedea cum va fi anul care vine, de Sfântul Nicolae se pun în apă crenguţe de pomi fructiferi, pentru ca acestea sa înflorească, dovada iertării greşelilor, după cum spune tradiţia.