Vreme cu extreme în decembrie: de la ninsori și viscol la plus 20 de grade Celsius

251

Meteorologii anunță o vreme capricioasă și atipică pentru luna decembrie. Se vor înregistra atât ninsori și viscol, dar  și temperaturi neobișnuite de 15-20 de grade.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunță că ninsoarea, viscolul şi ceaţa persistentă sunt principalele caracteristici climatice ale lunii decembrie, în timp ce valorile termice vor marca o scădere, în medie, cu 4 – 6 grade Celsius faţă de ultima lună de toamnă. Totodată, în decembrie se pot înregistra şi temperaturi neobişnuite pentru această lună, de peste 15 – 20 de grade Celsius

 „Luna de început a iernii, decembrie, se caracterizează printr-o multitudine de fenomene meteorologice: ninsoare care asociată cu intensificări ale vântului determină producerea viscolului, fenomen ce se produce cel mai des în Câmpia Munteniei, în Dobrogea şi în estul Moldovei; ceaţă persistentă, mai ales în zonele de câmpie şi în depresiuni şi mai rar, lapoviţă şi ploaie. O influenţă deosebită asupra ţării noastre încep să aibă din această lună, dorsala anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei şi, într-o oarecare măsură, ciclonii mediteraneeni. Temperatura aerului marchează o scădere, în medie, cu 4 – 6 grade Celsius, faţă de ultima lună de toamnă”, se arată în caracterizarea climatică a lunii decembrie, întocmită de Secţia de Climatologie a ANM .