Din 5 decembrie se poate cere sprijinul financiar pentru creșterea natalității

47

Din 5 Decembrie, se pot depune la adresa natalitate@mfamilie.gov.ro solicitările pentru a beneficia de sprijinul financiar de 15.000 lei oferit de stat în programul social de creștere a natalității. Vor putea aplica femeile cu vârsta între 20 și 45 de ani, care au indicație pentru fertilizare in vitro de la medicul specialist.

Astăzi a fost semnat ordinul care conține regulamentul programului care se adresează cuplurilor sau femeilor singure cu vârsta între 20 și 45 de ani.
,,Mă bucur să vă dau această veste importantă pentru că până aici a fost un drum lung, dar un consens politic în coaliția de guvernare. Din 5 Decembrie, se pot înscrie în acest program social cuplurile și femeile care se luptă cu infertilitatea, cu domiciliul în România și care vor desfășura procedurile pentru obținerea unei sarcini într-un spital public sau o clinică privată acreditată din țara noastră. Vor putea aplica femeile cu vârsta între 20 și 45 de ani, care au indicație pentru fertilizare in vitro de la medicul specialist. Sprijinul financiar va fi acordat pe principiul “primul venit – primul servit”, în ordinea transmiterii dosarelor. Avem fonduri suficiente până la finalul anului, iar de anul viitor decontăm 10.000 astfel de proceduri. Evident, vom suplimenta fondurile dacă există cerere din partea cuplurilor și femeilor.,, anunță azi ministrul Gabriela Firea.
Sprijinul financiar de 15.000 de lei se va acorda în două tranșe: un voucher în valoare de 5.000 de lei, pentru tratamentul medicamentos și un alt voucher în valoare de 10.000 de lei pentru procedura de fertilizare, în clinicile acreditate.
Ministrul Muncii a subliniat faptul că România trece printr-o criză demografică fără precedent: anul trecut s-au născut cei mai puțini copii din ultimul secol, sub 180.000. În primele cinci luni ale acestui an sunt deja cu 20% mai puține nașteri.