Legea cu privire la alimente a intrat în vigoare de ieri. Aceasta prevede că denumirea de lapte sau produse lactate nu va mai putea fi utilizată în cazul produselor vegetale. Deputatul Adrian Chesnoiu salută aplicarea noilor măsuri, considerând că legea este corectă și responsabilă și va proteja românii de marketingul înșelător.
De azi, cunoscutele denumiri precum „lapte de soia”, „lapte de migdale”, „lapte de ovăz”, „smântână vegetală”, dar și „brânză vegetală” vor fi interzise în a mai fi utilizate pe ambalajele produselor de proveniență vegetală.
,,De azi, avem noi reglementări pentru protejarea copiilor noștri, corecta noastră informare și protejarea procesatorilor din industria laptelui!
Am așteptat cu nerăbdare intrarea în vigoare a “Legii laptelui și produselor lactate”, un proiect pe care l-am susținut încă din prima zi de parlamentar, pentru protejarea cetățenilor și recunoașterea muncii procesatorilor români!
Este o lege corectă și responsabilă, care va proteja românii de marketingul înșelător. Printr-o etichetare corectă se elimină concurența neloială: denumirea de lapte sau produse lactate nu va mai putea fi folosită în cazul produselor vegetale.
Se interzice folosirea denumirilor „Lapte” sau „Produse lactate” pe eticheta produselor care nu conțin lapte. Produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine, de astăzi se comercializează într-un spațiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate față de laptele și produsele lactate autentice
Prevederile se aplică și în cazul produselor de patiserie, de pizzerie, de fast-food și de cofetărie și al produselor culinare din alimentația publică la prepararea cărora se utilizează produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate.,, anunță deputatul de Olt Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii.
Comercianții care nu se vor supune noii legi riscă amenzi usturătoare: între 20.000 și 50.000 de lei, dar și o sancțiune contravențională complementară de oprire temporară de la comercializare a produselor găsite cu nereguli, până când acestea sunt remediate. De asemenea, sancțiunile prevăd și suspendarea autorizației de prelucrare/ producție/ comercializare pentru o perioadă de 30 de zile.