1,2 miliarde euro pentru a dezvolta Oltenia

94

Conferința de lansare a Programului Operațional pentru regiunea Olteniei desfășurată ieri, la Craiova, a reunit nume importante din administrația locală, centrală, dar și mediul de afaceri. Vorbitorii au salutat decizia de descentralizare a deciziilor privind utilizarea fondurilor alocate de la UE prin transformarea ADR-urilor în unități de management și au punctat importanța absorției banilor cât mai repede pe investiții importante comunităților locale. Pentru atingerea obiectivului propus, ADR Sud-Vest Oltenia va înființa la nivelul fiecărui județ a unui birou unde se pot adresa potențialii beneficiari pentru a primi informațiile și lămuririle necesare.

Agenția de Dezvoltare regională Sud-vest Oltenia va avea la dispoziție în cadrul noului exercițiu financiar 2021-2027 aproximativ 1,2 miliarde euro. Banii vor fi gestionați de la nivel regional după ce instituția a devenit unitate de management. Suma alocată proiectelor din Oltenia este mult mai mare decât în exercițiul bugetar anterior. În plus, dacă banii vor fi absorbiți, iar la ADR-urile din țară vor mai exista bani, alocația pentru Oltenia ar putea să crească. Suma ce urmează a fi primită pentru proiectele depuse de autorități sau entități private pentru finanțarea de proiecte va permite dezvoltarea regiunii, a precizat directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia.

Decizia descentralizării fondurilor destinate României pe regiuni este una care va permite dezvoltarea mai rapidă a zonelor, proiectele urmând a fi depuse pe măsuri ce țin cont de specificul zonei, susțin liderii administrațiilor locale. În plus, se reduce mult birocrația și timpul necesar aprobării acestora.

 

Descentralizarea fondurilor și a deciziilor cu privire la proiectele ce se vor implementa într-o regiune sau alta a fost salutată și de fostul ministru al Agriculturii și director general AFIR, instituție care a gestionat peste 8 miliarde de euro fonduri comunitare destinate dezvoltării satelor și a afacerilor din mediul rural.

https://www.facebook.com/ChesnoiuAdrianIonut/videos/686099029543667

ADR Sud-Vest Oltenia are deja stabilite prioritățile investiționale pentru acest exercițiu bugetar. Acestea țin cont de specificul zonei și de nevoile posibililor beneficiari.

Prezent la eveniment, ministrul Finanțelor a dat asigurări că va sprijini cu tot ce poate implementarea proiectelor ca vor fi aprobate pentru că implementarea lor va conduce nu doar la dezvoltarea zonei ci și la bunăstarea oamenilor din Oltenia. El a felicitat ADR Sud-vest Oltenia pentru că s-a mișcat foarte repede în ceea ce privește pregătirea priorităților și a făcut deja pași importanți pentru a veni în sprijinul posibililor beneficiari ai acestor fonduri.

Directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia a cerut sprijinul mass-media pentru a promova măsurile pe care se pot depune proiectele posibililor beneficiari astfel încât informațiile transmise acestora să ajungă la cât mai mulți dintre ei in cel mai scurt timp. Astfel, ADR Sud-Vest Oltenia va putea folosi cât mai repede și în procent cât mai mari banii pe care-i are la dispoziție.