Execuția Canalului Dunăre-Jiu-Olt-Argeș, aprobată prin lege. Este cea mai mare investiție în agricultură din ultimii 32 de ani

216

Problema secetei și a irigării culturilor agricole în sudul țării va fi rezolvată prin realizarea celei mai mari investiții din agricultura românească din ultimii 32 de ani: Canalul Dunăre-Jiu-Olt-Argeș are propria lege.

Senatul a aprobat un proiect de lege privind reabilitarea şi/sau înfiinţarea infrastructurii principale de irigaţii, prin reducerea costurilor energiei utilizate- se vor asigura irigațiile de la deal la vale, prin cele peste 90 de stații de pompare de-a lungul Dunării.

Legea reabilitării canalului Dunăre-Jiu-Olt-Argeș prevede ca până în 2027 să se aloce 3,5 miliarde euro pentru acest proiect. Este cea mai amplă investiție care se va face pentru Oltenia în ultimele decenii, unul dintre inișiatori, deputatul Nicolae Giugea considerând că va schimba soarta multor fermieri din toată regiunea.

Acest proiect va face inutil sistemul de irigații Sadova- Corabia, considerat soluția salvatoare pentru zona de sud a țării, însă cu costuri fantastice comparativ cu sistemul Dunăre-Jiu-Olt-Argeș, ce va deservi o arie vastă de suprafețe agricole de la Mehedinți până în Argeș și ar străbateși județele Dolj, Olt și Vâlcea. Traseul final al canalului încă nu a fost stabilit.