Peste o SUTĂ de sancțiuni aplicate patronilor în Olt de inspectorii de muncă: salarii neplătite, nerespectarea drepturilor și muncitori la negru

81

Și controalele efectuate în cursul lunii trecute de către inspectorii de muncă la angajatorii din județ au scos la iveală numeroase nereguli. Peste o sută de agenți economici au fost sancționați.

În luna octombrie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat 215 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă. Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură. Așa cum era de așteptat, au fost identificate numeroase nereguli.

,,În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 267 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a   contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic. Pentru cele mai grave s-au aplicat 104 sancțiuni, din care 95 avertismente și 9 amenzi în valoare totală de 147.300 lei.,, transmite Cristian Ungureanu, inspector șef ITM Olt.

Totodată, au fost identificate și persoane care munceau la negru (fără ca patronii să le încheie contracte de mncă). În acest sens, inspectorii de muncă au identificat 7 persoane care desfășurau muncă nedeclarată (1 persoană la  un angajator din Balș – activitate hoteluri, 3 persoane la un angajator din Schitu Greci – activitate construcții, 1 persoană la un angajator din Tia Mare – activitate cultivare cereale, 1 persoană la un angajator din Spineni – activitate cultivare legume, 1 persoană la un angajator din Balș – activitate transport taxi), celor 5 angajatori care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi în valoare de 140.000 lei.