Liceul Potcoava, beneficiarul unei biblioteci DONATE printr-un proiect coordonat de un fost profesor: ”Pedalez pentru o carte”

323

Un oltean, fost cadru didactic al Liceului „Stefan Diaconescu” Potcoava, este cel care a implicat unitatea de învățământ într-un proiect de suflet derulat de acesta și un grup de prieteni pasionați de pedalat. Prin intermediul ”Pedalez pentru o carte”, liceul a primit o donație de 1700 de cărți, multe cu autografele unor personalități.

Marcel Ivan și prietenii lui pedalează pentru cărți care să ajungă la copii și adolescenți din zone defavorizate. Proiectul ”Pedalez pentru o carte” pe care-l coordonează este derulat de șase ani, iar anul acesta a ales o localitate de suflet a cărei comunitate să beneficieze de donația oferită cu drag: orașul natal Potcoava, județul Olt, în care a copilărit și a profesat la 19 ani ca învățător. Campania a atras numeroși oameni de bine, printre care și personalități, care au donat cu autografe cărți care să fie răsfoite cu drag de elevii micului oraș oltenesc.

,,Cu toții ne amintim de cărțile copilăriei, cele citite cu nerăbdare și care s-au adăpostit într-un colț al minții. Datoria noastră, a oamenilor mari este să creăm astfel de oportunități pentru copiii de astăzi. Acest lucru l-au realizat echipa Proiectului ”Pedalez pentru o carte” care, prin Domnul Marcel Ivan, fost elev și cadru didactic al școlii noastre a oferit bibliotecii noastre aproximativ 1700 de cărți interesante, de actualitate și atractive pentru fiecare vârstă. Pentru acest lucru au contribuit oameni de suflet care prin gestul lor pot schimba destine. Dragii noștri elevi, de astăzi suntem mai bogați și vă aștepăm să descoperiți singuri comorile cărților și să vă creați propriile amintiri. În data de 31 octombrie vom primi cu interes reprezentanți ai Proiectului care vor oferi școlii, cărți cu autografe din parte unor personalități ai culturii, sportului, televiziunii, etc. Vă vom ține la curent!,,a anunțat liceul.

„Eu sunt învățător la bază. E prima mea profesie. Poate că implicarea în astfel de campanii educaționale e un soi de datorie morală pe care o am după ce am renunțat la meseria de dascăl. De la această școală pentru care acum vreau să strâng cărți.. <Să spargem lacătele bibliotecii> nu este o incitare la violență, este o incitare la educație și sport! Anul acesta ne-am propus refacerea fondului de carte al bibliotecii din Potcoava, jud Olt și transformarea acesteia într-un loc frecventat de copii (peste 800 instituționalizați la nivelul localității) pentru împrumutat cărți, dar și pentru a putea fi folosit ca sală de lectură și alternativă la a sta singuri acasă… Totodată, va fi organizată o expoziție a cărților cu autograf donate de personalități.” , a declarat Marcel Ivan – inițiator și voluntar “Pedalez pentru o carte”.

Demersul proiectului este unul lăudabil cu atât mai mult cu cât din 1990 și până acum au dispărut 8207 de biblioteci din România. Ultimele date furnizate de Institutul Național de Statistică indică faptul că astăzi, în România, mai sunt doar 8458 de biblioteci.