Doar 6600 de olteni au intrat în posesia comprimatelor de iodură de potasiu. Specialiști:  tratamentul nu se ia preventiv, ci doar în caz de accident nuclear

80

Din achiziția Ministerului Sănătății,  județului Olt i-au fost repartizate  572.000 comprimate de iodură de potasiu. Acest medicament s-a fabricat la solicitarea autorităților guvernamentale, pentru a fi oferite în mod gratuit populației, în situații de criză determinate de un incident nuclear. Autoritățile au transmis că este responsabilitatea fiecărui cetățean eligibil de a avea în casă aceste pastile, în caz de nevoie și, cu toate acestea, oltenii nu se înghesuie să-și ridice dozele.

Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă. La nivelul județului Olt, doar peste 6600 de olteni au intrat în posesia comprimatelor. ,,Doza de administrare se va elibera prin intermediul farmaciilor selecționate ( Geopaca SRL, Catena SA, Dr. Max ), în baza prescripției medicale emise de medicul de familie. 180.000 doze au fost distribuite în farmacii; 6.605 comprimate ridicate din farmacii de către persoanele eligibile la administrare; 2.899 comprimate ridicate din farmacii, în cursul lunii august; stoc DSP Olt: 392.000 comprimate ,, anunță Direcția de Sănătate Publică Olt situația la nivel județean.

Medicamentul se administrează în doză unică populației eligibile:

– nou- născuți ( cu vârsta până la 1 luna ): 1/4 de comprimat;

– copii cu vârsta între 1 lună- 3 ani: 1/2 de comprimat;

– copii cu vârsta între 3- 12 ani: 1 comprimat;

– adulți și  copii cu vârsta peste 12 ani: 2  comprimate.

Autoritățile sanitare menționează că în momentul  prezentării  persoanelor eligibile pentru consultație, medicul de familie trebuie să aibă în vedere și prescripția de ridicare a comprimatelor de iodură de potasiu. Trebuie respectat faptul că tratamentul nu se ia preventiv, pentru că efectul este advers, ci doar în caz de accident nuclear pentru a contracara efectele radiațiilor.