S-au anunțat locurile la liceele militare: 600 de locuri la cinci colegii

58
foto: Recrutare MApN. Imagine cu caracter ilustrativ

Absolvenții de gimnaziu care doresc să urmeze o carieră militară și să susțină admiterea la unul dintre cele cinci colegii din țară au la dispoziție 600 de locuri. Probele de selecție sunt: psihologice, fizice (traseu utilitar-aplicativ şi alergare pe distanţa de 1000 m) și interviu de evaluare finală.

Cele 5 colegii militare din țară au pentru viitorul an școlar o ofertă educațională de  600 de locuri. Studiile liceale militare au o durată de 4 ani, specializare: matematică-informatică și limba engleză intensiv. Se pot înscrie elevii din clasele a VIII-a sau absolvenții care nu au fost înmatriculați într-o unitate de învățământ liceal sau profesional, cu vârsta de cel mult 16 ani împliniți în anul 2023.

Unitățile de învățământ liceal militar sunt: COLEGIUL MILITAR NAŢIONAL „DIMITRIE CANTEMIR”, Breaza, județul Prahova; COLEGIUL MILITAR NAŢIONAL “ŞTEFAN CEL MARE”, Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava; COLEGIUL MILITAR NAŢIONAL „MIHAI VITEAZUL”, Alba-Iulia, județul Alba; COLEGIUL MILITAR NAŢIONAL „TUDOR VLADIMIRESCU”, Craiova, județul Dolj; COLEGIUL MILITAR NAŢIONAL „ALEXANDRU IOAN CUZA”, Constanța, județul Constanța.

De regulă, majoritatea elevilor din Olt optează să urmeze cursurile mai aproape de casă, la Craiova. La admiterea din acest an școlar, la Colegiul Naţional Militar ,,Tudor Vladimirescu” Craiova au fost admişi 120 de elevi, dintre care 15 sunt din Olt. Cea mai mare medie de admitere -9.97 a fost obținută de elevul Ion Dumitru Popescu, absolvent al Școlii Gimnaziale Nicolae Titulescu Caracal.

Cei care doresc să se înscrie anul acesta au la dispoziție două variante: fie unul dintre părinți sau tutorele trebuie să acceseze platforma de înscriere online de pe site-ul www.recrutaremapn.ro, să creeze un cont sau să se conecteze dacă are, deja, unul, apoi să urmeze paşii indicaţi, fie să se deplaseze  la sediul biroului informare-recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Olt, având următoarele documente: cartea de identitate a părintelui/tutorelui şi certificatul de naştere al candidatului (sau cartea de identitate dacă acesta a împlinit 14 ani).

Probele de selecție sunt: psihologice, fizice (traseu utilitar-aplicativ şi alergare pe distanţa de 1000 m) și interviu de evaluare finală. Selecția se desfășoară în cele patru centre zonale de selecție și orientare: Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc și Constanța. Candidații declarați „Admis” la probele de selecţie şi ”Apt” la examinarea medicală întocmesc dosarul de candidat și participă la concurs.