Elevi ai unui liceu slătinean, PREMIAȚI la Black Sea Fish Festival de un juriu prezidat de bucătarul reginei Elisabeta a II-a

462

Elevii care învață tainele industriei ospitaliere în cadrul Liceului Petre S Aurelian Slatina bifează o nouă performanță, preparatele lor culinare impresionând chefi din afara țării, iar la recentul concurs la care au participat chiar pe Toques Europa, un bucătar care a gătit la curtea reginei Elisabeta a II-a. Patru liceeni de la Slatina s-au întors de la Black Sea Fish Festival cu premii.

La finele săptămânii trecute, la Mamaia a avut loc a VII-a ediție a manifestării Black Sea Fish Festival,  la care au participat bucătari profesioniști, specialiști din sectorul Horeca,  specialiști din industria piscicolă,  pescari de pe malul Mării Negre, Dunării și din Delta Dunării, comercianți de ustensile, instrumente și echipamente gastro, elevi din învățământul de stat – bucătari juniori, viitori profesioniști  ai industriei ospitaliere românești. Festivalul a cuprins, printre altele, tehnici de gătit (conduse de Radu Zărnescu și Florian Mihail Zeca), demonstrații de echipamente de gătit, probe de virtuozitate culinară la ceaun cu gătire sub presiune și la tandoori, iar chefi invitați externi din Turcia, Slovacia, Italia, Macedonia și Serbia au prezentat produsele lor locale interpretate în diverse abordări contemporane.

Festivalul a cuprins și proiectul Culinariada, unicul Program Național de training-uri pentru elevii din învățământul de stat de specialitate. La competiția profesională pentru cei tineri „Culinariada Young Chef – Black Sea Trophy” au partiicpat peste 50 de elevi, însoțiți de cadre didactice și traineri, competitori în cursa pentru Marele Trofeu al Mării Negre. Printre elevii din peste 30 de licee de profil din țară s-a numărat și Liceul Economic PE Aurelian Slatina, ambele echipe reușind să impresioneze juriul de bucătari, majoritatea din afara țării, și să câștige premii valoroase. Președintele competiției culinare a fost un bucătar care a lucrat pentru regina Elisabeta a II-a, Toques Europa.

Veronica Mihai și Stefano Andrea Stancu, elevi în clasa a XI-a, au făcut echipă și au câștigat medalia de argint. Cea de-a doua echipă, premiată cu bronz, a fost formată din două eleve de clasa a XII-a: Ionela Andreoiu și Denisa Grosoi. Elevii slătineni au fost însoțiți de profesorii Nicolae Petrescu și Marinela Lăcraru.