FOTO/ Deputații Chesnoiu, Iancu, Grecu și Barbu printre dacii și romanii de la Festivalul antic de la Dobrosloveni

303

Cei interesați să retrăiască realitățile unei lumi demult apuse sunt invitați în acest sfârșit de săptămână la Dobrosloveni, la o nouă ediție a Festivalului ,,Romula Fest”. Evenimentul organizat în perioada 2-4 septembrie cuprinde: demonstrații militare romane, secvențe din războaie daco-romane, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru și o paradă a costumelor antice, tabere antice,  ateliere meşteşugăreşti şi activităţi interactive, dar și spectacole de muzică folk. Dacii și romanii de la Romula Malva au fost vizitați și de deputații de Olt Adrian Chesnoiu, Marius Iancu, Cătălin Grecu și Florin Barbu, însoțiți de președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, și vicepreședintele Virgil Delureanu.

 

Despre festival:

Dacii și romanii pun din nou stăpânire pe Olt. ,,Romula Fest” aduce tabere antice, lupte cu gladiatori, nuntă dacică, târg de sclavi și multe altele/ PROGRAM | Realitatea Oltului

,,Cu ani în urmă, vedeam astfel de evenimente organizate în alte țări și eram intrigat că nu facem suficient și noi pentru a pune în valoare și a ne cinsti trecutul. Iată că lucrurile se schimbă și asta mă bucură. Elev fiind, născut pe meleaguri caracalene, am avut privilegiul să învăț mai mult despre istoria acestor locuri. Felicit organizatorii pentru această inițiativă și perseverența cu care, de la an la an, reușesc să aducă în atenția publicului larg elemente din istoria noastră pe aceste meleaguri despre care se vorbește tot mai puțin, din păcate. Romula Fest este o ocazie de a redescoperi trecutul milenar prin evenimente artistice care ilustrează povești și tradiții despre Romula Malva – acest Bastion al romanității, care a fost odată unul dintre cele mai înfloritoare orașe ale Daciei Inferior.,, declară Adrian Chesnoiu.

Romula Fest este despre locuri antice, obiceiuri străvechi, costume medievale, dansuri antice și lupte de gladiatori – o călătorie în timp care nu ne lasă să ne uităm originile.

Romula Fest este organizat cu ajutorul fondurilor europene în cadrul proiectului “Welcome To The Middle Ages”, finanțat prin programul Interreg V-A România-Bulgaria și aduce la DOBROSLOVENI – REŞCA o invitație la cunoașterea istoriei prin intermediul unor activități specifice unui festival antic.

Programul zilei de azi:

– 10:00-15:30 – Tabere antice, ateliere meşteşugăreşti şi activităţi interactive

– 10:30-11:00 – Harpastum (joc sportiv antic între trupele partipante)

– 11:00-12:00 – Antrenamente şi exerciţii militare

– (11:00-12:00 – Revolta gladiatorilor – Repetiţie pentru bătălie – activitate anunţată doar generic pentru public)

– 13:30-14:30 – Dansuri antice şi lupte de gladiatori

– 16:00 – Concert: Florin Tutuianu, Daniel Făt, Mircea Vintilă

Ateliere antice : bijuterie, ceramică, fierărie, gastronomie, jocuri romane, monetărie, mozaic, muzică, prelucrare de lemn, marmură, metal, os şi piele, scriere, sculptură în piatră, tâmplărie, ţesătorie, textile, tir cu arcul.

Concurs foto Dac RomulaFest – selecţie prin votul online al publicului, iar câştigătorii anunţaţi ulterior.