Mai mulți bani pentru sportivii de înaltă performanță: se majorează premiile cu 50%

42

Vești foarte bune pentru sport și sportivi, ca urmare a aprobării de către Executivul României, în ședința de ieri, a Proiectului de Hotărâre a Guvernului prin care se majorează cu 50% cuantumurile premierilor la sporturile olimpice, cu încadrarea în limita bugetului aprobat pe anul 2022 pentru Ministerul Sportului.

Mărirea se aplică la toate competițiile sportive naționale și internaționale.

“𝘌𝘴𝘵𝘦 𝘰 𝘳𝘦𝘶𝘴̦𝘪𝘵𝘢̆ 𝘴̦𝘪 𝘶𝘯 𝘮𝘰𝘵𝘪𝘷 𝘥𝘦 𝘮𝘢𝘳𝘦 𝘣𝘶𝘤𝘶𝘳𝘪𝘦 𝘢𝘱𝘳𝘰𝘣𝘢𝘳𝘦𝘢 𝘢𝘤𝘦𝘴𝘵𝘶𝘪 𝘢𝘤𝘵 𝘯𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘷 𝘴̦𝘪 𝘭𝘦 𝘮𝘶𝘭𝘵̦𝘶𝘮𝘦𝘴𝘤 𝘗𝘳𝘦𝘮𝘪𝘦𝘳𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘕𝘪𝘤𝘰𝘭𝘢𝘦-𝘐𝘰𝘯𝘦𝘭 𝘊𝘪𝘶𝘤𝘢̆, 𝘝𝘪𝘤𝘦-𝘗𝘳𝘦𝘮𝘪𝘦𝘳𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘒𝘦𝘭𝘦𝘮𝘦𝘯 𝘏𝘶𝘯𝘰𝘳, 𝘤𝘰𝘭𝘦𝘨𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘴̦𝘪 𝘱𝘢𝘳𝘵𝘦𝘯𝘦𝘳𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘥𝘪𝘯 𝘤𝘰𝘢𝘭𝘪𝘵̦𝘪𝘦! 𝘎𝘶𝘷𝘦𝘳𝘯𝘶𝘭 𝘙𝘰𝘮𝘢̂𝘯𝘪𝘦𝘪 𝘥𝘦𝘮𝘰𝘯𝘴𝘵𝘳𝘦𝘢𝘻𝘢̆ 𝘪̂𝘯𝘤𝘢̆ 𝘰 𝘥𝘢𝘵𝘢̆ 𝘤𝘢̆ 𝘪̂𝘯𝘵̦𝘦𝘭𝘦𝘨𝘦 𝘴̦𝘪 𝘳𝘦𝘴𝘱𝘦𝘤𝘵𝘢̆ 𝘪𝘮𝘱𝘰𝘳𝘵𝘢𝘯𝘵̦𝘢 𝘴𝘱𝘰𝘳𝘵𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘴̦𝘪 𝘢 𝘱𝘦𝘳𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘯𝘵̦𝘦𝘪 𝘴𝘱𝘰𝘳𝘵𝘪𝘷𝘦, 𝘤𝘢̆ 𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘶𝘯 𝘱𝘳𝘰𝘮𝘰𝘵𝘰𝘳 𝘢𝘭 𝘷𝘢𝘭𝘰𝘳𝘪𝘪 𝘴̦𝘪 𝘢𝘭 𝘮𝘶𝘯𝘤𝘪𝘪 𝘴𝘶𝘴𝘵̦𝘪𝘯𝘶𝘵𝘦. 𝘋𝘦𝘤𝘪𝘻𝘪𝘢 𝘥𝘦 𝘢𝘴𝘵𝘢̆𝘻𝘪 𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘥𝘰𝘷𝘢𝘥𝘢 𝘢𝘱𝘳𝘦𝘤𝘪𝘦𝘳𝘪𝘪 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘦𝘧𝘰𝘳𝘵𝘶𝘳𝘪𝘭𝘦 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘴𝘵𝘢𝘶 𝘪̂𝘯 𝘴𝘱𝘢𝘵𝘦𝘭𝘦 𝘢𝘤𝘦𝘴𝘵𝘰𝘳 𝘳𝘦𝘻𝘶𝘭𝘵𝘢𝘵𝘦 𝘦𝘹𝘤𝘦𝘱𝘵̦𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭𝘦, 𝘰 𝘳𝘦𝘤𝘰𝘮𝘱𝘦𝘯𝘴𝘢̆ 𝘮𝘦𝘳𝘪𝘵𝘢𝘵𝘢̆ 𝘴̦𝘪 𝘯𝘦𝘤𝘦𝘴𝘢𝘳𝘢̆. 𝘗𝘦𝘳𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘯𝘵̦𝘦𝘭𝘦 𝘴𝘱𝘰𝘳𝘵𝘪𝘷𝘦 𝘳𝘦𝘱𝘳𝘦𝘻𝘪𝘯𝘵𝘢̆ 𝘱𝘰𝘢𝘵𝘦 𝘤𝘦𝘢 𝘮𝘢𝘪 𝘪𝘮𝘱𝘰𝘳𝘵𝘢𝘯𝘵𝘢̆ 𝘤𝘢𝘳𝘵𝘦 𝘥𝘦 𝘷𝘪𝘻𝘪𝘵𝘢̆ 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘯𝘰𝘪, 𝘤𝘢 𝘵̦𝘢𝘳𝘢̆. 𝘙𝘰𝘮𝘢̂𝘯𝘪𝘢 𝘢 𝘶𝘳𝘤𝘢𝘵 𝘥𝘪𝘯 𝘯𝘰𝘶 𝘪̂𝘯 𝘤𝘭𝘢𝘴𝘢𝘮𝘦𝘯𝘵𝘦𝘭𝘦 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘯𝘢𝘵̦𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭𝘦, 𝘯𝘦-𝘢𝘮 𝘤𝘢̂𝘴̦𝘵𝘪𝘨𝘢𝘵 𝘢𝘤𝘦𝘴𝘵 𝘭𝘰𝘤 𝘤𝘶 𝘮𝘶𝘭𝘵𝘦 𝘴𝘢𝘤𝘳𝘪𝘧𝘪𝘤𝘪𝘪 𝘴̦𝘪 𝘭𝘶𝘮𝘦𝘢 𝘪̂𝘯𝘵𝘳𝘦𝘢𝘨𝘢̆ 𝘯𝘦 𝘱𝘳𝘪𝘷𝘦𝘴̦𝘵𝘦 𝘤𝘶 𝘳𝘦𝘴𝘱𝘦𝘤𝘵. 𝘌𝘤𝘩𝘪𝘱𝘢 𝘨𝘶𝘷𝘦𝘳𝘯𝘢𝘮𝘦𝘯𝘵𝘢𝘭𝘢̆ 𝘴𝘶𝘴𝘵̦𝘪𝘯𝘦 𝘦𝘤𝘩𝘪𝘱𝘢 𝘴𝘱𝘰𝘳𝘵𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘳𝘰𝘮𝘢̂𝘯𝘦𝘴𝘤 𝘴̦𝘪 𝘷𝘢 𝘤𝘢̆𝘶𝘵𝘢 𝘪̂𝘯 𝘤𝘰𝘯𝘵𝘪𝘯𝘶𝘢𝘳𝘦 𝘴𝘰𝘭𝘶𝘵̦𝘪𝘪 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘤𝘢 𝘴𝘱𝘰𝘳𝘵𝘪𝘷𝘪𝘪 𝘴𝘢̆ 𝘴𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘵𝘢̆ 𝘢𝘱𝘳𝘦𝘤𝘪𝘢𝘵̦𝘪 𝘴̦𝘪 𝘴𝘢̆ 𝘢𝘪𝘣𝘢̆ 𝘤𝘰𝘯𝘥𝘪𝘵̦𝘪𝘪 𝘤𝘢̂𝘵 𝘮𝘢𝘪 𝘣𝘶𝘯𝘦 𝘥𝘦 𝘱𝘳𝘦𝘨𝘢̆𝘵𝘪𝘳𝘦”, a declarat ieri Ministrul Sportului, Eduard Novak.

Totodată, a fost reglementată și situația premierilor sportivilor și antrenorilor la disciplinele individuale neolimpice din cadrul sporturilor olimpice. Prin această măsură, Guvernul României oferă recunoaștere și susținere performanței sportive și urmăresc să motiveze atât componenții loturilor de juniori și seniori, cât și pe antrenorii acestora și colectivele tehnice, pentru obținerea pe mai departe a unor rezultate de excepție, care vor servi ca model pentru viitoarele generații de sportivi.

La edițiile din acest an ale Festivalului Olimpic al Tineretului European și Campionatelor Europene și Mondiale de Juniori și Seniori, vara cea mai prolifică din ultimii peste 20 de ani, din punct de vedere al performanțelor sportive, România a obținut rezultate istorice în mai multe discipline și a doborât recorduri mondiale care rezistau de zeci de ani.

O parte a bilanțului acestor trei luni este reprezentat de cele 15 medalii – 8 de aur, 2 de argint și 5 de bronz – de la Campionatele Europene multi-sport de la Munchen, care au plasat țara noastră pe locul 9 în clasamentul general, alături de cele 19 medalii – 5 de aur, 8 de argint, 6 de bronz – și locul 8 în clasamentul general la Festivalul Olimpic al Tineretului European, dar și de rezultatele remarcabile de la Campionatul European de Natație pentru Seniori de la Roma: 4 medalii – 3 de aur și una de argint – și locul 9 în clasamentul pe națiuni pentru România sau de recordurile și premierele istorice stabilite la Campionatele Mondiale de Natație pentru seniori de la Budapesta sau de medaliile de la Campionatele Mondiale de Canoe Sprint de la Halifax.

În Programul de Guvernare 2021-2024, dezvoltarea, promovarea și susținerea sportului de performanță constituie un obiectiv strategic important.

Obiectivul general este reprezentat de obținerea de performanțe sportive, clasarea în primele națiuni ale lumii la competițiile sportive internaționale și reprezentarea României la Jocurile Olimpice, iar obiectivele specifice sunt creșterea numărului de sportivi care practică sportul la cel mai înalt nivel și a calității reprezentării României la cele mai înalte competiții sportive de performanță, dar și elaborarea și promovarea Programului național „Liga de Aur”, care se adresează sportivilor de înaltă performanță din sporturile olimpice și paralimpice, care se pot pregăti într-un cadru centralizat, cu șanse la obținerea de medalii la Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Campionatele Mondiale și Campionatele Europene.