Acasă Local Eveniment Grupare care a spart magazine de electronice din Olt și alte șapte...

Grupare care a spart magazine de electronice din Olt și alte șapte județe, trimisă în judecată

291

Șapte indivizi, membri ai unei grupări care a spart magazine de electronice din Olt și alte șapte județe, au fost trimiși în judecată. Prejudiciul calculat de procurori depășește 770 de milioane de lei

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ au dispus trimiterea în judecată a șapte inculpați sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni: furt calificat în formă continuată (cinci inculpați), tăinuire (doi inculpați), complicitate la furt calificat în formă continuată (un inculpat), complicitate la furt calificat (un inculpat). Cei vizați făceau parte dintr-o bandă care, în perioadele noiembrie 2018 – ianuarie 2019 și ianuarie – mai 2020, a spart magazine de electronice din opt județe, prejudiciul total fiind de 772.171,23 lei.

Aceștia acționau în județele Prahova, Tulcea, Argeș, Olt, Ialomița, Covasna, Sibiu și Harghita.

„Inculpații își alegeau după anumite criterii (poziționarea magazinului, volumul și valoarea produselor electronice comercializate, gradul de vulnerabilitate al sistemelor de închidere ușilor de acces în magazine etc.) magazinul în care urmau a pătrunde prin efracție, iar cel puțin unul dintre aceștia se deplasa înainte de comiterea faptei la locația unde se afla magazinul cu scopul de a verifica atât exteriorul magazinului, pentru a observa poziționarea căilor de acces, eventuale camere de supraveghere, cât și interiorul, pentru a observa unde sunt poziționate vitrinele în care se aflau depozitate telefoane mobile sau alte produse electronice cu valoare ridicată. Această etapă a pregătirii faptei era extrem de importantă întrucât, în momentul săvârșirii infracțiunii, membrii grupării care acționau în interiorul magazinului nu trebuiau să rămână în incintă mai mult de 1-2 minute, pentru că alarma de efracție se activa în momentul pătrunderii în magazin, iar echipele de intervenție ale societăților de pază ar fi putut să-i surprindă la fața locului”, se arată în rechizitoriu.

Membrii bandei schimbau periodic mașinile și  acționau întotdeauna după ce magazinul vizat se închidea și se lăsa întunericul, majoritatea infracțiunilor fiind comise în intervalul 22:00 – 04:30, în funcție de momentul pe care aceștia îl considerau cel mai prielnic. Îmbrăcați în haine de culoare închisă și cu fețele și mâinile acoperite, prin forțarea cu târnăcoape, leviere sau șurubelnițe a ușilor de acces ale magazinelor menționate mai sus, pătrundeau în incinta acestora fără să țină cont de declanșarea sistemelor de alarmă antiefracție și spărgeau geamurile vitrinelor, unde se aflau depozitate telefoanele mobile si alte produse electronice de valoare însemnată, pe care le introduceau în genți tip sport de dimensiuni mari, după care ieșeau rapid din magazin, până la venirea firmelor de pază și le transportau până la autoturismele ce se aflau parcate în locuri izolate la câteva sute de metri de magazine, plecând apoi cu acestea spre București sau Ilfov.

În cursul urmăririi penale, față de trei inculpați au fost dispuse succesiv măsuri privative de libertate. Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Judecătoriei Miercurea Ciuc.

You cannot copy content of this page