Senatorul Siminica Mirea despre prețul la energie: Este necesară și urgentă revenirea la REGLEMENTARE!

10

Parlamentarul de Olt, Siminica Mirea, susține că singura soluție pentru a ține în frâu prețul la energie o reprezintă reglementarea acestuia pentru o perioadă determinată de timp, Acest lucru reprezintă o plafonare directă a prețurilor fără a mai fi nevoie ca statul să cheltuie sume importate de la buget pentru a susține majorările operatorilor din piață.

,, Încă de la început, alături de colegii mei social-democrați, am susținut ferm că soluția eficientă și corectă pentru combaterea creșterii prețurilor la energie era REGLEMENTAREA pieței pentru o perioadă determinată, până când vom depăși criza energetică europeană.
Cu alte cuvinte, REGLEMENTAREA, soluția PSD, însemna o plafonare directă a prețurilor fără cheltuieli bugetare, în funcție de costurile de producție, având o marjă de profit plafonată la operatorii din piață, care ar fi practicat prețuri corecte.” susține demnitarul pe pagina sa de socializare.
În opinia senatorului, compensarea propusă de colegii de dreapta presupune mutarea unor sume importante de la bugetul de stat în conturile operatorilor din domeniul energetic pentru a acoperi diferența dintre prețul impus de aceștia și cel plătit de români.
,,În prezent, COMPENSAREA, soluția celor de dreapta, reprezintă o plafonare a prețurilor la nivelul consumatorilor, urmând ca Guvernul să suporte ulterior diferența până la prețurile stabilite după BUNUL PLAC de operatorii de piață, indiferent de costurile de producție, CONTINUÂND astfel să practice prețuri speculative cu profituri uriașe și imorale.
 Guvernul nu va putea susține la nesfârșit prețurile operatorilor. Pe scurt, sunt mutate miliarde de lei de la bugetul de stat în buzunarele operatorilor. Iar acum, analizând ambele opțiuni prezentate mai sus, vă întreb, dragi cetățeni: miliardele de lei amintite n-ar fi fost mai importante pentru sănătate și educație?” mai susține Siminica Mirea.
Aceasta a justificat și votul dat de social-democrați în adoptarea măsurilor care au condus la reducere prețului plătit de consumatori pentru energia electrică.
,,Trebuie să vă precizez că am susținut într-un final propunerea celor de dreapta de COMPENSARE dintr-un singur motiv: mizarea pe un comportament loial al operatorilor economici din piața de energie. Rezultat? Aceștia nu l-au respectat și au continuat să crească prețurile. Astfel, țara noastră care are rezerve de gaze naturale și capacități de producție, prezintă cele mai mari prețuri din UE. În acest caz, este necesară și urgentă revenirea la REGLEMENTARE!” a susținut senatorul de Olt.