Polițiștii olteni printre copiii din Dăneasa. Minorii au primit sfaturi privind siguranța lor

541

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și ai Secției nr. 7 Poliție Rurală Dăneasa, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, împreună cu reprezentanți din cadrul Primăriei Comunei Dăneasa au desfășurat, astăzi, mai multe activități informativ-preventive, la două unități de învățământ, din comuna Dăneasa.

Activitatea a fost desfășurată în cadrul Școlilor Gimnaziale Dăneasa, respectiv Berindei și GPN Dăneasa, unde a fost organizată o sesiune de informare a copiilor, pe tema discriminării, siguranței acasă, pe stradă, în mediul online, în vacanță și la locul de joacă, în cadrul „Atelierelor de Vară – Șotron” ale Asociației OvidiuRo.

Scopul acestei activități l-a reprezentat conștientizarea copiilor cu privire la prevenirea infracțiunilor motivate de ură și formarea unor comportamente non-discriminatorii, scăderea riscului de victimizare în rândul copiilor și modalitățile de prevenire antivictimală a acestora.

Polițiștii, prin intermediul desfășurării unor astfel de activități, își propun ca elevii să conștientizeze nu numai faptul că violența, în unitățile de învățământ sau în afara acestora, este interzisă și pedepsită conform legii, dar și faptul că efectele violenței pot fi foarte grave și le pot influența în mod negativ viața, chiar și atunci când vor deveni adulți.

Pe timpul activităților, participanților le-au fost prezentate principalele fapte antisociale ce sunt săvârșite de către elevi și consecințele legale, sociale și morale ale acestora, fiind dezbătute și teme precum prevenirea bullying-ului și a absenteismului școlar.

Aceste întâlniri urmăresc în special reducerea violenței şcolare, dar şi încurajarea dialogului în vederea identificării principalelor probleme cu care se confruntă elevii în mediul școlar, social sau familial.

Cei care au participat la activitate, au primit și câteva recomandări din partea polițiștilor, printre care: să povestească cu prietenii despre acte de discriminare pe care le-au trăit, la care au fost părtaşi sau de care au auzit, să evite să judece întreg grupul în funcție de comportamentul unei singure persoane, să nu iși rezolve un conflict prin violență, să apeleze la sprijinul celor care ii pot ajuta (părinți, profesori, polițiști), să nu accepte să se întâlnească cu persoane pe care le cunosc doar din mediul online și să nu părăsească locuința fără acordul părinților și să nu deschidă ușa persoanelor necunoscute, indiferent ce spun sau ce cer.