Festivalul ”Corabia de Aur”, ce a lansat mari artiști ai țării, cu trofee anul acesta la ambele secțiuni. Start înscrierilor

1740

După doi ani de pauză pandemică, Primăria orașului Corabia reia organizarea, în parteneriat cu instituții de cultură județene și locale, unui festival de referință la nivel național și o rampă de lansare pentru numeroşi artişti de muzică uşoară şi populară. Festivalul Naţional „Corabia de Aur“ va fi organizat anul acesta în perioada 15- 18 septembrie. Înscrierile se vor primi până la data de 10 septembrie. În premieră, s-a decis acordarea de trofee la ambele secțiuni de concurs.

Primăria Corabia și instituțiile culturale partenere au dat startul înscrierilor la cea de-a XLVII-a ediție a Festivalului Național „Corabia de Aur“, concurs ce a constituit de-a lungul timpului o rampă de lansare pentru interpreţi îndrăgiţi acum de muzică populară, atunci doar tineri aflaţi la început de drum: Neta Soare, Steliana Sima, Gheorghe Rotaru, Sofia Baciu, Constantin Măgureanu, Constantin Enceanu, Vasilica Dinu, dar şi cântăreţi de muzică uşoară precum Carmen Rădulescu, Cătălin Crişan, Elena Cârstea sau Mihai Onilă.

Administrația orașului oltenesc de pe malul Dunării a prezentat regulamentul concursului organizat în perioada 15-18 Septembrie, în Piața Independenței din Corabia.

Festivalul Național de Muzică Populară și Ușoară se adresează tinerilor solişti din toata ţara cu vârsta cuprinsă între 16-35 ani. Concursul se va desfăşura începând cu ora 19.00- pe 26 septembrie muzica populară și pe 17 septembrie muzica ușoară, concurenții fiind supuși în prealabil pe 15 septembrie preselecției. Concurenţii de la muzică populară vor fi acompaniaţi de orchestra Ansambului Profesionist ,,Doina Oltului”. În fiecare seară de spectacol vor fi susţinute recitaluri de artisti profesionişti.

Gala Laureaților va avea loc pe 18 septembrie. Concurenții de la muzică populară vor trebui să interpreteze două piese, din care una doină sau baladă, fără acompaniament orchestral, iar cei de la muzică populară tot două piese, din care una din repertoriul românesc.

Ca în fiecare an, juriul va fi alcătuit din personalităţi marcante ale vieţii muzicale româneşti, iar premiile vor fi unele substanțiale, în premieră organizatorii anunțând că vor desemna doi câștigători, câte unul pentru fiecare secțiune.

Premii: Trofeul ,, Corabia de Aur “ muzică populară – 3.000 lei; Trofeul ,, Corabia de Aur “ muzică ușoară – 3.000 lei; pentru fiecare sectiune se vor acorda: Premiul I – 2.000 lei, Premiul II – 1.500 lei, Premiul III – 1.000 lei; Premiul special ,, Gelu Barabancea “ la secţiunea muzică populară – 500 lei; Premiul special ,, Jean Dașoveanu “ –la secţiunea muzică uşoară – 500 lei; premiu special  Mitu Bucureșteanu– 500 lei; Premiul de Popularitate – 500 lei.

Prima ediţie a acestui festival a fost organizată în 1973, la iniţiativa primarului de atunci al Corabiei, Mircea Florea, şi a directorului Casei de Cultură Corabia, Ion Deliu, iniţial având trei secţiuni: muzică uşoară, muzică populară şi folk.