Panouri fotovoltaice folosite pentru cultivarea pământului, donate de CEZ unui fermier din Olt

236

Doi fermieri din Dolj și Olt folosesc din această lună energia verde pentru sistemele de irigații. Vor transforma energia solară în electricitate pentru întreținerea culturilor cu costuri mult mai mici grație includerii de către CEZ în campania “Sădim energie pentru viitor”.

Cristian Ilie, fermier din comuna Băbiciu, este alături de fermierul doljean Marian Daniel Sotorog beneficiarul unei donații făcute de către CEZ ce vizează folosirea de energie verde.

,,Începând cu luna iulie a acestui an, gospodăriile a doi fermieri mici din Dolj și Olt sunt alimentate cu energie verde, produsă de panourile fotovoltaice oferite de CEZ, în campania “Sădim energie pentru viitor”. Astăzi, panourile fotovoltaice sunt complet funcționale și produc energie verde necesară pentru cultivarea pământului în cele două ferme. Prin această inițiativă, compania energetică și-a propus să vină în sprijinul agricultorilor din zona Olteniei care se confruntă cu problema din ce în ce mai severă a secetei. Energia produsă de panourile fotovoltaice va putea fi folosită pentru sistemele de irigații care trebuie să compenseze lipsa apei din surse naturale.

Harta cu energie verde este completată de investiția în alte 10 centrale fotovoltaice donate de companie instituțiilor de învățământ din 9 județe.,, anunță compania care produce, distribuie și comercializează energie electrică.

Panourile fotovoltaice donate celor doi fermieri au o valoare de 15.000 euro.

„Având în vedere costurile pentru energie și faptul că suntem o pepinieră la început de drum, panourile fotovoltaice sunt o mână de ajutor neprețuită, care ne permite să ne dezvoltăm, să investim în instalații de irigații corespunzătoare necesităților plantelor, pe scurt, să creștem atât calitativ, cât și cantitativ. Le transmitem celor de la CEZ sincere mulțumiri și suntem fericiți pentru că ne-au ales.” – Cristian Ilie, fermier din județul Olt.

Din județul Olt, și Liceul Tehnologic Alexe Marin Slatina s-a bucurat de un kit fotovoltaic de 54 de panouri donat de CEZ:

Liceu din Slatina, beneficiarul unei centrale de panouri fotovoltaice DONATE | Realitatea Oltului

„Cu fiecare kilowatt obținut din surse regenerabile, suntem tot mai aproape de un viitor verde. În contextul în care seceta este o amenințare tot mai mare pentru agricultură, panourile fotovoltaice reprezintă atât o modalitate de a reduce costurile cu utilitățile, dar și de a obține energia necesară pentru irigația culturilor. Atunci când energia curată este pusă în folosul comunității, satisfacția noastră este chiar mai mare.”, declară Ondrej Safar, CEO CEZ România.