Daea: În Olt NU mai avem apă pentru a iriga! Nu mai există nivel de exploatare!

195

Seceta afectează și județul Olt, cu precădere partea de sud, unde canalele de irigație sunt uscate. Nu mai avem apă pentru irigat, a constatat și ministrul Agriculturii, sosit la fața locului în acest week-end.

Seceta pedologică s-a instalat și în județul Olt, unde fermierii se confruntă cu o problemă gravă: a dispărut și apa pentru irigații. O parte din vadul Dunării s-a transformat în plajă, iar în multe zone nivelul a scăzut atât de mult încât apa nu mai ajunge la prize pentru a fi dirijată spre canalele de aducțiune. Situația este confirmată de către Ministrul Agriculturii, Petre Daea, sosit în județ în acest week-end.
,,Din nefericire, în Teleorman, Olt și Dolj nu mai avem apă pentru a iriga! Din cauza faptului ca nivelul Dunării a scăzut, la stațiile de pompare din amenajările Giurgiu – Răsmirești , SPA Pietrișu, amenajarea Viișoara, SPA Roptoare, SPA Gârla Iancului, amenajarea Olt – Călmățui, SPA Dunărea, amenajarea Terasa Corabia, SPA Celei, stația Vâlcovia, amenajarea Sadova – Corabia, SPA L1, amenajarea Nedeea – Măceșu, SPA1 Nedeea, amenajarea Calafat – Băilești, SPA Basarabi, amenajarea Cetate – Galicea Mare, SPA 1, nu mai există nivel de exploatare.
Apele s-au îndepărtat de țărm, cu toate măsurile luate pentru a draga canalele de aducțiune, nu mai avem apă la prize. La Zimnicea o parte din vadul Dunării s-a transformat în plajă.,, a transmis ministrul.
Potrivit ministrului, în perimetrele în care s-a irigat, starea de vegetație este bună, culturile nu sunt afectate. Petre Daea anunță prioritizarea investițiilor privind sistemul de irigații.
,,Întreruperea pompării apei în sistem o transformam într-o bună oportunitate de executare a lucrărilor în stațiile de pompare și de impermeabilizare a canalelor de aducțiune și distribuție.
Ministerul Agriculturii asigură finanțarea tuturor lucrărilor prevăzute în Programul Național de Reabilitare a Sistemului de Irigații în perioada 2022-2027, aprobat de Parlamentul României.
Programul de Reabilitare a Sistemului de Irigații in România este obiectiv prioritar pentru Ministerul Agriculturii! Îi asigur pe fermieri că lucrările de investiții din infrastructura principală se vor realiza la timp. Bani avem, să nu mai irosim timpul!,, a mai anunțat ministrul Daea.