Ultimele zile de înscriere la șomaj a absolvenților de liceu. Li se dau lunar 263 lei timp de o jumătate de an

161

Marți, 26 iulie, este ultima zi în care absolvenții de liceu, promoția 2022, care nu au luat BAC-ul, nu își continuă studiile și nu și-au găsit un loc de muncă mai pot cere de la stat ajutorul de șomaj. Luarea în evidență se face la agentiile locale si punctele de lucru din subordinea AJOFM Olt, respectiv Slatina, Caracal, Bals, Corabia, Drăgăneşti -Olt.

Data limită de înregistrare la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, a absolvenţilor de liceu promoţia 2022 care nu au promovat examenul de Bacalaureat este 26 iulie. Neînregistrarea până la această dată  atrage imposibilitatea acordării indemnizaţiei de şomaj.

,,Precizăm că înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităților acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Astfel, absolvenţii instituțiilor de învățământ care se înregistrează ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în evidenţele Agenţiei Judetene  pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt în raza cărora își au domiciliul, beneficiază de servicii gratuite de informare şi consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională, precum și de facilități financiare.,, transmiste AJOFM Olt.

Pentru a se înregistra tinerii din judeţul Olt se pot adresa la agentiile locale si punctele de lucru din subordinea AJOFM Olt, respectiv Slatina, Caracal, Balș, Corabia, Drăgăneşti -Olt. Ajutorul de șomaj se acordă pentru o perioadă de o jumătate de an.

,,Absolvenţii care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor sunt inregistrati la AJOFM Olt si nu s-au încadrat în muncă, nu au fost admişi sau nu urmează cursurile unei forme de  învăţământ, nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare(525.50 lei) pot solicita indemnizaţie de şomaj. Acest drept se acordă la cerere, pe o perioada de 6 luni, calculată de la data expirarii celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă al cărei cuantum este de 263 lei.,, explică reprezentanții Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt.