IPJ Olt le recomandă șoferilor: Evitați deplasările în intervalul orar 10:00 – 18:00! Temperaturile ridicate accentuează considerabil oboseala conducătorilor auto

241

Județul Olt se află în aceste zile de final de săptămână, 22-24 iulie, sub coduri portocalii de caniculă și disconfort termic. Pentru a nu le fi pusă sănătatea în pericol, polițiștii olteni au transmis câteva recomandări participanților la trafic, sfătuindu-i să evite pe cât posibil deplasările în intervalul orar 10.00- 18.00.

Restricții de trafic în Olt pe drumurile naționale și europene, dar și pe drumul expres, din cauza caniculei | Realitatea Oltului

Dacă pentru mașinile de mare tonaj au fost impuse restricții de circulație pe drumurile naționale, județene și drumul expres ce tranzitează județul Olt, șoferii de autovehicule, motociclete, biciclete sau trotinete sunt sfătuiți să fie precauți de către polițiștii olteni și să se deplaseze în intervale orare în care temperaturile nu sunt unele sufocante.
Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Olt recomandă tuturor participanților la traficul rutier:
-Să vă planificați, pe cât posibil, deplasările cu autovehiculul, motocicleta, bicicleta sau trotineta în afara intervalului orar 10:00 – 18:00!
-Să nu vă urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice sau alte substanţe!
-Înainte de a pleca la drum efectuați o verificare tehnică elementară a stării autovehiculului.
-Asigurați-vă că sistemele de răcire, iluminare, frânare sunt în stare foarte bună de funcționare!
-Asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea indicată! Țineți cont de faptul că, la temperaturi ridicate, pe distanțe mai lungi și viteze mari, crește considerabil riscul ca pneul să explodeze.
-Asigurați-vă că sistemul de climatizare funcționează în parametri optimi!
-Dacă intenționați să parcurgeți distanțe mai mari, luați în considerare plecarea dis-de-dimineață sau seara, când temperaturile devin mai acceptabile. Vă recomandăm opririle dese în vederea repausului și hidratării, iar pe cât posibil, staționarea sa fie efectuată în zone umbrite.
-Sub nicio formă nu lăsați copiii sau animalele de companie în autovehicul când lipsiți din acesta!
-Folosiți parasolare pe geamurile laterale spate îndeosebi pentru protecția copiilor. Aveți în vedere faptul că partea din spate a habitaclului are întotdeauna o temperatură mai mare decât partea din față. Astfel, asigurați-vă că sistemul de climatizare este fixat corect și util pentru toți ocupanții mașinii!
-De asemenea, trebuie tratate cu toată atenţia reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt, reflexii ce pot crea dificultăţi neaşteptate celui de la volan, oferindu-i surprize neplăcute.
În ceea ce privește pietonii, oamenii legii le reamintesc că temperaturile ridicate accentuează considerabil oboseala  conducătorilor auto astfel încât recomandarea principală este aceea de a se asigura foarte bine înainte de a se angaja în traversarea drumului, inclusiv când fac acest lucru pe trecerile semaforizate.
,,Nu traversați până când șoferii nu opresc pentru a vă acorda prioritate! Nu uitați! Un comportament agresiv în trafic, va spori riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite.  În cazul în care, fie pieton, fie șofer sau pasager, observați persoane prăbușite pe stradă, apelați de urgență 112!,, transmite IPJ Olt.