Testare GRATUITĂ la Ianca pentru depistarea hepatitelor B și C

41

Sătenii din comuna Ianca vor beneficia de teste gratuite pentru depistarea hepatitelor virale B/D și C, în cadrul unui program de screening implementat în regiunile Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia, cu fonduri europene nerambursabile. Administrația locală îi așteaptă pe localnici la primărie vineri.

România se află printre țările europene cu cele mai mari rate de prevalență a hepatitelor virale, majoritatea persoanelor infectate nefiind diagnosticate și tratate, răspândind infecția și ajungând în îngrijire medicală în stadii avansate de boală, atunci când dezvoltă ciroză sau cancer hepatic. Recunoscând importanța acestei probleme în România, Comisia Europeană a decis finanțarea unui amplu program de screening, identificare și acces la servicii medicale adecvate și de înaltă calitate pentru persoanele cu afecțiuni hepatice rezultate infectării cu virusurile hepatice B și C, program adresat în special categoriilor vulnerabile și persoanelor din mediul rural, cu acces limitat la serviciile medicale curente.

Campania derulată de Institutul Clinic Fundeni, în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), LIVERO 2 SUD și Consiliul Județean Olt de testare prin cabinetele de medicină de familie afiliate în proiect se derulează și în județul Olt. Printre cei 32 de medici de familie din județ implicați se numără și dr. Costel Cristea, medic la Grojdibodu. Vineri, 22 iulie, medicul se va afla în mijlocul comunității din comuna Ianca pentru testări.

,, Dr. Cristea Costel împreună cu Primăria Ianca, vine în sprijinul dvs. prin organizarea unei campanii de testare gratuită pentru diagnosticarea celor două infecții virale : HEPATITA B și C. În cadrul acestei campanii se poate testa orice persoană, cu vârsta împlinită de 18 ani.  În acest sens, vă așteptăm în ziua de Vineri, 22 Iulie 2022, la sediul Primăriei Comunei Ianca, (Sala de Ședințe), începând cu ora 9.00, având asupra dvs. BI/CI.,, a anunțat Primăria Ianca.

Proiectul reprezintă cea mai amplă campanie de testare a hepatitelor virale care s-a desfășurat vreodată în România, fiind cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Prin proiectul LIVE(RO)-2-SUD se va realiza testarea pentru hepatite virale a cel puțin 120.000 de persoane adulte (peste 18 ani) care au domiciliul în regiunile Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia.

Programul de screening este completat de decizia autorităților de a asigura accesul imediat al pacienților depistați la tratamente antivirale eficiente, cu rate de vindecare/control de 95-100%, răspunzând chemării “România fără hepatite”. Programul de screening se va derula etapizat, pe perioada 2021-2023 în toate cele 12 județe aparținând celor 2 regiuni de dezvoltare: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.

Lista medicilor de familie înscriși în program:
1 Olt SLATINA CABINET MEDICAL DR UNGUREANU MIHAI SRL
2 Olt Vițina CMI DR CIOBANU VIOREL
3 Olt SLATINA CM DR CIOLCA ANGELA SRL
4 Olt COM SCHITU, SAT MOSTENI CMI DR CRISTACHE VASILICA
5 Olt Brastavățu CM DR SPRICENATU CRENGUTA CATALINA SRL
6 Olt Ipotești DASIMED CLINIC CONSULT SRL
7 Olt Potcoava CABINET MEDICAL DE MEDICINA DE FAMILIE DR SECU VALERIA SRL
8 Olt Dobroteasa CMI DR NEGRU CONSTANTINA
9 Olt Verguleasa CMI DR ARGESANU MARIA
10 Olt Valea Mare CMI DR POPA CATALINA
11 Olt Valea Mare CMI DR POPESCU ELENA
12 Olt Slătioara C.M.I. BUZĂRNESCU CĂTĂLINA
13 Olt Grojdibodu C.M.I DR. CRISTEA COSTEL
14 Olt Balș C.M.I. DR. NICOLAESCU MARIANA
15 Olt Balș C.M.I. POPA MAGDA
16 Olt BUCINIȘU CMI.DR.MIHAILESCU VALENTINA
17 Olt Schitu CMI TRASNEA ELENA MARIANA
18 Olt Fălcoiu CABMEDSTEL SERB SRL
19 Olt CORABIA CMI DR BALAN ILEANA
20 Olt Băbiciu CMI DR GOANTA DOINA
21 Olt GOSTAVĂȚU CMI DR PIRVULESCU ELENA
22 Olt Sârbii-Măgura CMI DR PETRE DANIEL
23 Olt Gârcov CMI DR MALAGEANU CATALINA ALEXANDRINA
24 Olt SLATINA S.C. SANAVIT SRL
25 Olt Vulturești CMI DR DIACONESCU GABRIELA SIBINA
26 Olt Bobicești CMI DR DIACONESCU NICOLITA
27 Olt Fălcoiu CMI DR POPESCU IRINA MANUELA
28 Olt Caracal CMI DR POPA JENI MARINELA
29 Olt Rusănești CMI DR PATRU MARIUS
30 Olt Cilieni CMI DR PATRU ADINA ELENA
31 Olt SLATINA CABINET MEDICAL DR BOBOCEA SRL
32 Olt SLATINA SC CABINET MEDICAL DR BARBULESCU DANA LIVIA SRL2