Secetă pedologică în sudul Oltului

204

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat azi nivelul rezervei de umiditate din sol. Potrivit Laboratorului Agrometeorologie al ANM, în mare parte din țară solul nu mai poate asigura apa necesară plantelor și acestea se veștejesc. Seceta pedologică s-a instalat și în Olt, în sudul județului.

Seceta face prăpăd și ne confruntăm cu una dintre cele mai grave situații din ultimii 30 de ani, spun autoritățile. Cotele Dunării se apropie de un minim istoric, în timp ce mai multe râuri și lacuri din România au secat, au dispărut de pe fața pământului. Potrivit ministrului Mediului, Tanczos Barna, în acest moment rezerva de apă din cele 40 de lacuri din România este de 67% . Iar meteorologii nu au vești bune.

Azi, ANM a prezentat situația nivelului de umiditate și garda secetei pedologice la nivel național.

,,La data de 14 Iulie 2022, în cultura de porumb neirigat, conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm se încadrează în limite scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în Dobrogea și Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Moldova, Transilvania, Banat și Crișana, local în nordul, estul, sudul și sud-vestul Munteniei, sudul și estul Olteniei. Gradul de aprovizionare cu apă al solului se situează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în cea mai mare parte a Olteniei, local în nordul, nord-vestul, vestul, sudul și centrul Munteniei, nordul, nord-estul, centrul, sudul și sud-vestul Transilvaniei, nordul, nord-vestul și izolat centrul Moldovei, sud-estul Crișanei, nord-estul Banatului.,, a transmis ANM.