Cultivatorii de cartofi, subvenționați cu 200euro/ha. Cererile se depun până pe 15 iulie

59

Doar până vineri, inclusiv, se mai pot înscrie fermierii pentru obținerea ajutorului de minimis prin programul de susținere a producției de cartof de consum. Condiția este să dețină o suprafață cultivată cu cartofi de minimum 0,3 ha și să obțină o producție de minimum 15 tone/ha.

Pe lângă susținerea producției de tomate, ardei, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde și usturoi, anul acesta vine cu programe de sprijin și pentru cartofi. Ministerul Agriculturii face ultima strigare pentru cultivatorii care doresc să acceseze schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum”. ,, 15 IULIE 2022 este termenul limită de depunere a cererilor de înscriere și a documentele însoțitoare ]n vederea obținerii ajutorului de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum,, anunță MADR.

Programul vine să impulsioneze producția autohtonă, în condițiile în care 80% din cartofii de pe piața românească sunt din import. În județul Olt sunt cultivate 1.900 de hectare cu cartofi.

Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 200 euro/ha, iar plata se efectuează proporțional cu suprafața efectiv cultivată. Valorificarea producției se face până la data de 29 noiembrie inclusiv. Cei interesați trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative de eligibilitate: să dețină o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha; să obțină o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha până la data de 29 noiembrie a anului de cerere; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu cartof de consum în anul 2022; să facă dovada producției realizate prin documente justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare).

Verificările în teren pentru identificarea culturii și evaluarea producției de cartofi se realizează de echipe mixte, constituite din reprezentanți ai Direcțiilor pentru Agricultură Județene și ai APIA.