Vremea în următoarele două săptămâni. Căldură greu de suportat din 14 iulie

116

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza pentru următoarele două săptămâni. Meteorologii atrag atenția că din 14 iulie căldura va fi greu de suportat.

ANM a publicat prognoza pentru perioada 11 – 24 iulie. De joi, vremea se va încălzi semnificativ în România.

Oltenia: Intervalul va debuta cu un regim termic diurn agreabil, cu valori în medie de 25…28 de grade, iar nopţile vor fi relativ răcoroase. Din 14 iulie, vremea se va încălzi semnificativ. Între 18 şi 22 iulie este estimată o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic.

Banat: Intervalul va debuta cu valori termice diurne apropiate de cele climatologic specifice, iar nopţile vor fi relativ răcoroase. Din 14 iulie, vremea se va încălzi semnificativ. Pentru perioada 18 – 22 iulie este estimată o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic. Regimul pluviometric va fi deficitar pe tot parcursul celor două săptămâni, ploi de scurtă durată fiind posibile pe spaţii mici doar la începutul intervalului şi în jurul datei de 16 iulie.

Crișana: În primele zile ale intervalului, vremea va fi relativ răcoroasă. După data de 14 iulie, temperaturile ce vor fi în creştere semnificativă vor caracteriza o vreme predominant călduroasă, cu valori mediate regional de 30…34 de grade în orele după-amiezilor şi 14…18 grade noaptea. Estimările prognostice indică pentru perioada 18 – 22 iulie o intensificare a valului de căldură, cu temperaturi caniculare şi disconfort termic accentuat.

Transilvania: În primele zile ale intervalului, vremea va fi răcoroasă, cu temperaturi maxime de 20…23 de grade şi minime de 8…13 grade, mediat regional. Din data de 14 iulie, temperaturile vor creşte semnificativ şi, cu mici oscilaţii, va predomina vremea caldă. Pentru perioada 19 – 22 iulie, este estimată intensificarea şi extinderea unui val de căldură ce va aduce local temperaturi caniculare şi disconfort accentuat.

Maramureș: În primele zile, va fi o vreme răcoroasă, cu maxime termice de 19…23 de grade şi minime de 9…12 grade. Din data de 14 iulie, temperaturile vor creşte semnificativ şi, cu mici oscilaţii, va predomina vremea călduroasă, cu precădere la câmpie, cu valori de 27…32 de grade în orele după-amiezilor şi 12…16 grade pe timpul nopţilor, mediat regional. Pentru perioada 18 – 22 iulie, este estimat un val de căldură persistent, în intensificare, cu caniculă şi disconfort accentuat în mare parte a regiunii.

Moldova: În primele zile, vremea va fi răcoroasă în nordul regiunii, iar în rest se vor înregistra temperaturi apropiate de normele perioadei. Din data de 14 iulie, va predomina o vreme călduroasă în majoritatea zilelor, cu valori la amiază de 30…34 de grade şi nocturne de 13…18 grade, apoi cu val de cădură în intensificare ce se estimează a persista între 19 şi 22 iulie.

Dobrogea: După 14 iulie, vremea va deveni călduroasă în partea continentală, în timp ce litoralul va avea un regim termic agreabil, cu 28…29 de grade după-amiaza. În perioada 19 – 3 iulie, este estimat un regim termic canicular şi disconfort ridicat în mare parte a regiunii şi valori de 30…33 de grade la malul mării.

Muntenia: Intervalul va debuta cu un regim termic diurn agreabil, cu valori în medie de 25…29 de grade, iar nopţile vor fi relativ răcoroase (9…15 grade). Din 14 iulie, vremea va deveni călduroasă, iar între 18 şi 22 iulie estimările prognostice indică o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic. Pe tot parcursul intervalului, se va menţine regimul pluviometric deficitar, ploi de scurtă durată, slabe cantitativ, fiind posibile doar pe spaţii mici la începutul perioadei şi în jurul datei de 16 iulie.