Numeroși patroni olteni sancționați pentru neacordarea salariului și concediilor ori alte nereguli privind sănătatea și securitatea angajaților

207
Imagine cu caracter ilustrativ

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat luna trecută 221 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă. Sute de deficiențe au fost identificate, numeroși patroni nerespectând drepturile salariaților. Doar șapte dintre ei s-au ales cu amenzi, restul cu avertismente. 14 persoane s-au ales în urma unor accidente la lucru cu incapacitate temporară de muncă.

Inspectorii de muncă din Olt au verificat pe parcursul lunii iunie angajatori din mai multe domenii: construcții, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură. Nu puține au fost deficiențele constatate.

,,În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 254 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic,, declară inspectorul șef al ITM Olt, Cristian Ungureanu.

Pentru cele mai grave nereguli s-au aplicat 114 sancțiuni, din care 107 avertismente și 7 amenzi în valoare totală de 99.000 lei.

Fenomenul muncii la negru continuă, luna trecută inspectorii identificând 3 persoane care desfășurau muncă nedeclarată la un angajator din municipiul Slatina, obiect activitate comerț cu amănuntul al carburanților. Patronul respectiv s-a ales cu o amendă în valoare de 60.000 lei.

Din vina angajatorului sau a angajaților, pe parcursul lunii iunie au fost înregistrate în județ și 14 accidente de muncă, soldate cu 14 persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă.