„Sânpetru de vară”- Ziua ocrotitorilor celor lipsiți de libertate. La mulți ani, Petru și Pavel!

41

Creştinii îi sărbătoresc azi pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii celor din penitenciare. Este o sărbătoare  în care foarte mulţi români îşi celebrează onomastica și care abundă în superstiții, tradiții și obiceiuri.

Peste 510.000 de români îşi sărbătoresc azi onomastica de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Între bărbaţi, cei mai mulţi se numesc Petru şi Paul, dar și Paulică, Pavel, Pavlov, Pavăl, Petre, Petrică, Petrişor, Petronel, Petruş, Petruţ, Pătru, Pătruş şi Păvăluş/ Pavalus/ Pavăluş. La femei, cele mai multe poartă numele Paula şi Petronela, fiind întâlnite următoarele derivate ale numelor: Pauliana, Paulica, Paulina, Pavelina, Petra, Petrica, Petriţa/ Petrita, Petruţa/ Petruta şi Pătra/Patra.

Tradiţia spune că Sfântul Petru este stăpânul lupilor, aceştia neîndrăznind să facă vreo stricăciune oamenilor fără încuviinţarea sfântului; tot Sfântul Petru mai are în păstrare şi cheile de la porţile Raiului şi mai are în pază şi balaurii din cer care mărunţesc gheaţa, transformând-o în grindină.

Pentru că Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au fost în temniţă fiindcă L-au mărturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din România.

Tradiţia populară spune că în această zi apar licuricii, care îi ghidează pe cei ce se rătăcesc în păduri sau în munţi. Aceştia ar fi, de fapt, scântei ale biciului Sfântului Petru.

De Ziua Sfinţilor Apostoli Petru si Pavel se dă de pomană pentru cei morţi, iar femeile trebuie să ofere vecinilor şi săracilor mâncare gătită, dar şi vase de lut pline cu apă, astfel încât morţii nu vor flămânzi, şi nici nu vor înseta pe tărâmul celălalt. În satele Oltului, azi se împart cu precădere mere dulci și păsat din porumb măcinat.

Oamenii nu au voie să muncească, nici la câmp, şi nici în gospodărie. În ziua prăznuirii celor doi sfinţi nu se spală, nu se aruncă gunoiul din casă şi nu se toarce, iar oamenii trebuie să meargă la biserică.

În această zi nu se scutură merii, pentru ca ogoarele să fie protejate de grindină. În popor, se mai spune că femeile văduve nu au voie să mănânce mere până în ziua de Sfântul Ilie dacă vor să fie sănătoase.

Potrivit tradiției, la miezul nopții, cerurile se deschid și se îndeplinesc dorințe. Bătrânii spun că dacă ai o dorința și vrei să se îndeplinească, în noaptea de 28 spre 29 iunie, trebuie să ieși când ceasul bate miezul nopții și să spui o scurtă rugăciune de 7 ori.

În Calendarul popular, ziua Sfinţilor Petru şi Pavel marchează miezul verii agrare şi perioada secerisului. În credința românească străveche, ziua Sfinților Petru și Pavel este cunoscută și sub denumirea de „Sânpetru de vară”.

Realitatea Oltului urează tuturor celor ce poartă numele celor doi sfinți

LA MULȚI ANI!