Vasile Blaga a fost achitat definitiv în dosarul de trafic de influență

31

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au achitat azi definitiv pe europarlamentarul Vasile Blaga într-un dosar de trafic de influenţă. Decizia vine după un proces care a durat șase ani. Decizia magistraților este o nouă lovitură dată procurorilor DNA care l-au trimis în judecată în 2016.

În acest dosar, Tribunalul Bucureşti l-a achitat, în octombrie 2017, pe fostul secretar general al PDL, apoi Curtea de Apel Bucureşti a decis în iulie 2020 să fie rejudecat,iar dosarul s-a întors la Tribunalul Bucureşti, care a dispus în august 2020 că nu are competenţă în acest caz, și a trimis dosarul la Instanţa supremă.

Fostul secretar general al PDL a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploieşti, pentru trafic de influență. Procurorii anticorupție l-au acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenţei, astfel încât respectiva firmă să obţină contracte cu două companii naţionale.

Potrivit DNA, Blaga ar fi primit 500.000 de euro prin intermediul fostului primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi 200.000 de euro printr-un alt intermediar.

În rechizitoriul întocmit de DNA se arată că o serie de firme care aveau comportament de tip fantomă erau folosite de Gheorghe Ştefan şi Vasile Blaga pentru a scoate bani pentru PDL din companii.

Procurorii anticorupție au susținut că, în 2009, în cadrul PDL, a existat o înţelegere între secretarul general Vasile Blaga şi vicepreşedintele Gheorghe Ştefan, în sensul obţinerii de bani pentru partid.