Dosarul în care Vâlcov a primit 8 ani de închisoare, repus pe rol

224

Instanța supremă a decis azi repunerea pe rol a procesului în care fostul primar al Slatinei și ministru PSD de Finanțe Darius Vâlcov a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru trafic de influență. Este vorba despre dosarul tablourilor și lingourilor de aur. Termenul de judecată a fost stabilit în septembrie

Azi, Instanța Supremă a decis repunerea pe rol a ultimul termen al procesului în care Darius Vâlcov a contestat decizia prin care în februarie 2018 Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat la opt ani de închisoare pentru trafic de influență.  Alături de Vâlcov sunt judecăți Lucian Petrut Șușală (fost șofer al lui Darius Vâlcov), Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte și Constantin Tomescu.

„Repune pe rol cauza ce formează obiectul dosarului nr.790/1/2019 având ca obiect apelurile declarate de Ministerul Public, parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Natională Anticoruptie si de inculpatii Tomescu Constantin Cristian, Vâlcov Darius Bogdan, Prina Minel Florin si Timofte Petre Bogdan împotriva sentintei penale nr.74 din data de 8 februarie 2018, pronuntate de Sectia penală a Înaltei Curti de Casatie si Justitie, în dosarul nr.2018/1/2018, privind si pe intimatul inculpat Susală Lucian Petrut.

Fixeaza termen de judecată la data de 26 septembrie 2022, Sala Sectiilor Unite, cu citarea inculpatilor si incunostiintarea apărătorilor acestora”, este minuta deciziei de luni a ICCJ. Hotărârea este definitivă.

DNA a arătat că în cazul rejudecării există riscul ca inculpații sa beneficieze de prescripție și să nu mai fie trași la răspundere. Prescripția ar interveni în 2024 ceea ce e insuficient pentru o rejudecare în fond și apoi o judecata în apel.

Vâlcov a fost trimis în judecată, în mai 2015. Este vorba de dosarul în care omul de afaceri Theodor Berna îl acuză că în 2009 primarul Slatinei ar fi pretind comision de 20% la lucrările de “Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional, finanţarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile. Atunci, Instanța supremă a stabilit și confiscarea a 6,2 milioane lei, bani pe care fostul edil i-ar fi primit ca mită, precum și menținerea sechestrului instituit pe bunuri ridicate la perchezițiile făcute în 2015 în acest dosar, adică circa 170 de tablouri și alte opere de artă, trei lingouri de aur și diverse sume de bani. În 2019, s-a decis rejudecarea de la zero a dosarului după motivarea Curții Constituționale care a declarat nelegale completurilor de 3 judecători de la instanța de fond. Vâlcov a cerut Instanței Supreme reluarea de la zero a procesului, în timp ce DNA s-a opus, invocând pericolul ca faptele să se prescrie.