Surorile Lia din Caracal: mezina în loturile României pentru olimpiadele internaționale de chimie și științele pământului, cea mare studentă eminentă la New York, cercetează tratarea cancerului

9261
Sara Lia, foto: Liceul Internațional București

Țara noastră se poate mândri cu două caracalence de excepție: surorile Lia. Dacă mezina Sara Maria Lia a ajuns în loturile lărgite ale României pentru olimpiadele internaționale de chimie și științele pământului (fizică, chimie, biologie, geografie), cea mare, Ioana Teodora, este absolventă a două facultăți din cadrul Universității Columbia, New York, unde desfășoară o importantă activitate de cercetare în domeniul medical, fiind premiată de universitate cu Premiul de Excelență în Sănătate și Wellness și numită Mareșal Senior.

Două surori din Caracal aduc mândrie nu numai comunității în care au crescut, ci întreții țări prin rezultatele de excepție înregistrate în anii școlari. Mezina, Sara Maria Lia, absolventă cu 10 la Capacitate în 2019 a Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” Caracal, este elevă la Liceul Internațional de Informatică București, în clasa a 11-a. Participarea pe timpul gimnaziului  la numeroase olimpiade și competiții școlare de Matematică, fizică, chimie, Științe pentru Juniori, unde a obținut premii importante, i-a adus selecția în lotul național și atenția marilor licee care i-au făcut oferte de admitere.

A ales să-și continue studiile la Liceul Internațional din Capitală unde înregistrează, de asemenea, succes. Recent, Sara s-a calificat în loturile naționale lărgite la chimie, faza internațională a olimpiadei urmând să aibă loc în iulie, dar și la Științele Pământului, cu faza internațională în august. Rezultatele le-a obținut prin muncă, eleva declarând că se pregătește câte 4-5 ore pe zi, iar pentru concursuri și până la 8 ore zilnic. Este pasionată de chimie, muzică și fotografie, grafica pe calculator, jurnalism și dezbateri. Scrie poezii, face parte din echipă de redacție, a inițiat clubul de dezbateri, iar de doi ani face meditații cu copiii la română și matematică.

Rezultatele Sarei nu sunt singurele de excepția în familia Lia. Sora sa mai mare, Ioana Teodora, a absolvit facultățile de matematică și inginerie biomedicală din Statele Unite, Universitatea Columbia, New York. Acum ea își continuă studiile postuniversitare la aceeași Universitate, fiind admisă la doctorat. A ajuns apreciată de conducerea universității, remarcându-se prin implicarea în cercetarea medicală. Potrivit site-ului universității, românca lucrează din 2018 ca asistent de cercetare pentru explorarea unor tratamente mai eficiente pentru cancer, prin încorporarea principiilor matematice și de biologie sintetică pentru a proiecta bacteriile cu scopul de a trata și diagnostica diferite tipuri de cancer. Universitatea a premiat-o pentru activitatea sa: