5 lucruri simple pe care le poți face pentru a naviga în siguranță pe online

46

La nivel global, peste 4.5 miliarde de oameni au acces la mediul virtual, totodată aceștia fiind țintele hackerilor. Odată cu dezvoltarea internetului a crescut și riscul atacurilor cibernetice. Nu este săptămână fără știri despre atacuri cibernetice sau furturi de date personale.

Este bine să conștientizați că toți cei ce au acces la online pot fi țintele acestor atacuri, fără excepție. Nu cred că vreți să vă pierdeți conturile de social media, email, fotografii sau alte informații personale. În acest context, este bine să vă luați măsuri minime și simple pentru a naviga în siguranță pe internet.

Antivirus

Cel mai simplu lucru pe care-l puteți face pentru un minim de securitate cibernetică este acela de a vă instala un antivirus pe calculator și chiar pe smartphone. Există numeroase variante adaptate desktopului sau pentru mobile.

Aceste programe de protecție sunt capabile să descopere orice inperfecțiune digitală care aparent pare reală și normală. Programele troiene par programe valide, dar în culise vă fură informațiile private. Boții vă transformă computerul într-un soldat dintr-o armată de zombi, gata să se angajeze într-un atac de  de tip DDoS, să facă spam sau orice orice altceva dictează posesorul acestor boți. Un antivirus eficient protejează împotriva acestora și a multor alte tipuri de malware.

Indiferent dacă ați ales un antivirus simplu sau o suită completă de securitate, va trebui să o reînnoiți în fiecare an. Puteți oricând să renunțați mai târziu, dacă simțiți nevoia de a trece la un alt produs. Însă acest software de protecție vă ajută să identificați aplicațiile dăunătoare.

Parole unice

Este bine să vă setați parole unice tuturor conturilor pe care le administrați de pe telefon sau laptop. Indiferent că sunteți om de afaceri sau un simplu utilizator de internet, este bine să aveți grijă la acest aspect.

Una dintre cele mai ușoare moduri prin care hackerii fură informații este să obțină un lot de combinații de nume de utilizator și parole dintr-o singură sursă și să încerce aceleași combinații în alte site-uri. De exemplu, să presupunem că hackerii au obținut numele vostru de utilizator și parola prin piratarea unui furnizor de e-mail. Aceștia ar putea încerca să se autentifice pe site-uri bancare sau în magazinele online importante folosind aceeași combinație de nume de utilizator și parolă.

Accesați linkuri cunoscute

Un alt aspect ce ține de protecția cibernetică este modul în care voi navigați pe internet. Accesați link-uri cunoscute, de încredere. Atenție la atacurile de tip phishing unde site-uri cunoscute sunt clonate, dar rulează pe alte url-uri. Mare atenție la toate aceste aspecte și nu vă mai lăsați pradă link-urilor suspecte pe care le primiți pe rețelele sociale, mai ales dacă vin din surse dubioase și nesolicitate.

Dacă accesați un casino online România, verificați să fie licențiat și verificat de autoritățile competente. Licența oferită de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc garantează că respectivul cazinou online este sigur.

Utilizați un VPN

De fiecare dată când vă conectați la Internet folosind o rețea Wi-Fi pe care nu o dețineți, ar trebui să utilizați o rețea privată virtuală sau VPN. Să presupunem că mergeți la o cafenea și vă conectați la o rețea Wi-Fi gratuită și publică. Nu știți nimic despre securitatea acelei conexiuni. Este posibil ca altcineva din acea rețea, fără ca voi să știți, să înceapă să caute sau să fure fișierele și datele trimise de pe laptop sau dispozitivul vostru mobil.

În schimb, un VPN criptează traficul vostru de internet, direcționându-l printr-un server virtual. Asta înseamnă că nimeni, nici măcar proprietarul rețelei Wi-Fi, nu vă poate accesa datele.

Folosiți autentificarea cu mai mulți factori

Autentificarea cu mai mulți factori vă poate da dureri de cap, dar vă oferă protecție suplimentară. Autentificarea cu mai mulți factori înseamnă că trebuie să treceți peste mai multe nivele de autentificare, nu doar un nume de utilizator și o parolă, pentru a intra în conturile voastre. Dacă datele sau informațiile personale dintr-un cont sunt sensibile sau valoroase, iar contul oferă autentificare cu mai mulți factori, ar trebui să le activați. Gmail, Evernote și Dropbox sunt câteva exemple de servicii online care oferă autentificare cu mai mulți factori.