Zeci de medici și farmaciști implicaţi în dosarul reţetelor false – achitaţi

197

După 10 ani de procese, faptele s-au prescris, iar zeci de medici și farmaciști implicaţi în dosarul reţetelor false au fost achitaţi.

Curtea de Apel București i-a achitat definitiv pe cei 34 de inculpaţi deferiţi Justiţiei în urmă cu zece ani, printre care se află medici şi farmacişti, pentru săvârşirea unor infracţiuni de înşelăciune, uz de fals, dare de mită şi spălarea banilor. Judecătorii au constat că faptele s-au prescris. Aceștia fuseseră trimiși în judecată în 2012 fiind acuzați că au falsificat 4000 de reţete medicale, înşelând Casa Naţională de Asigurări cu 1,6 milioane lei. Pe unele dintre reţete figurau şi numele unor persoane decedate.
Potrivit procurorilor, medicii acuzaţi în dosar prescriau tratamente pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi, apoi le trimiteau unor farmacişti care falsificau semnăturile beneficiarilor şi le decontau la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, banii fiind spălaţi prin introducerea într-un circuit comercial licit.

Sumele decontate de la CASMB variau între 30% şi 100% din valoarea reţetei, iar pentru activitatea lor farmaciştii obţineau un bonus la salariu, întrucât creşteau vânzările în mod artificial, iar medicii primeau sume cuprinse între 3% şi 5% din valoarea respectivei reţete.

Una dintre modalităţile de operare era aceea că farmacistul, de regulă, diriginte de farmacie sau coordonator de zonă, stabilea o legătură cu un medic specialist sau de familie. În baza înţelegerii cu farmacistul, medicul prescria în mod constant numeroase reţete false cu valoarea compensată, fără a avea acoperire într-o situaţie reală, în sensul că reţetele erau eliberate pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi şi care nu solicitaseră vreun tratament.