Schimbări de ultimă oră în Codului Rutier, cu sancțiuni micșorate

235

Comisia de Transporturi din Parlament a stabilit sancţiuni mai blânde pentru şoferii indisciplinaţi.

Se operează schmibări în Codul Rutier, cu pedepse mai blânde pentru șoferi. Cei care acumulează 15 puncte de penalizare, ceea ce duce la suspendarea permisului, pot contesta acum decizia în instanţă fără ca termenul de prescripţie de 6 luni de la primirea punctelor să fie îngheţat. Astfel, dacă acţiunile în instanţă durează mai mult de 6 luni, punctele vor fi prescrise, iar asta va duce automat la nesuspendarea permisului.
O altă modificare îi vizează pe vitezomanii care depăşesc limita legală cu peste 70 km pe oră. Aceștia vor primi o dovadă cu care pot circula încă 15 zile de la eveniment, spre deosebire de legislaţia actuală. Totodată, în cazul şoferilor care au mai comis infractiuni rutiere, perioada de recidivă se va reduce de la 6 la 3 luni.

Dacă până acum în cazul în care permisul este suspendat pentru 90 de zile, după testul de redobândire perioada se reducea la 60 de zile, de acum înainte se reduce suspendarea la doar 30 de zile.

O altă schimbare este reintroucerea suprapunerii supendării de permis, în loc de cumularea perioadelor.  Dacă şoferul contravenient refuză să comunice datele de idenficare, va putea plăti doar jumătate din minimul prevăzut de amendă. Cuantului stabilit de agent poate fi de până la 2900 de lei pentru persoane fizice şi 14500 de lei pentru persoane juridice.