Norii de grindină, spulberați cu rachete. Unde s-a intervenit

94

În intervalul 29 aprilie-12 mai 2022, în cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor s-au realizat 3 acțiuni de intervenții active în atmosferă pentru combaterea a 21 de celule convective – formațiuni noroase cu grindină în formare.

Din punctele de lansare ale Unităților de combatere a căderilor de grindină din cadrul Sistemului, au fost lansate 118 rachete antigrindină, pentru a proteja culturile agricole și comunitățile locale din zonele de intervenție. În ziua de 10 mai în vestul țării s-au înregistrat fenomene meteo extrem de violente, necesitând un consum de 103 rachete antigrindină pentru protecția culturilor și a comunităților din zona Recaș.

,,În această perioadă a fost activată în repetate rânduri procedura Bază Notam pentru toate unitățile din cadrul SNACP. Autoritățile aeronautice civile și militare au emis mai multe interdicții de tragere astfel încât, pe alocuri, au fost semnalate căderi de grindină de mici dimensiuni care nu au produs pagube semnificative în zonele protejate. În urma activităților de intervenții active în atmosferă efectuate, precipitațiile au ajuns la sol sub forma lichidă.,, anunță Sistemul național antigrindină și de creștere a precipitațiilor.

Până acum, în perioada 15 aprilie – 12 mai 2022, din punctele de lansare ale Unităților de combatere a căderilor de grindină din cadrul SNACP, au fost realizate în total 10 intervenții active în atmosferă, pentru combaterea a 47 de celule convective, cu un consum total de 339 de rachete antigrindină.