Alertă meteo – Cod galben de ploi și vijelii în 18 județe, disconfort termic în Olt

517

Meteorologii au emis  o avertizare Cod galben de ploi, însoțite de descărcări electrice și vijelii pentru 18 județe din țară. Totodată, anunță pentru sudul țării disconfort termic, gradele din termometru fiind prea ridicate pentru normalul acestei perioade.

Temperaturile maxime ce se vor încadra între 23…34 de grade Celsius, cu mult peste normalul perioadei, anunță pentru azi meteorologii, printre județele vizate fiind și Oltul. În Oltenia, Muntenia, Sudul Moldovei, Dobrogea, dar și în Banat, se vor atinge pe arii extinse 30 de grade Celsius și local, se va depăși această valoare. Disconfortul termic va fi ridicat în aceste zone. Minimele se vor încadra între 9…20 de grade Celsius.

La polul opus, avem ploi, furtuni și vijelii în 18 județe.  Potrivit ANM, sunt vizate județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Hunedoara, Alba, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui, Iași și Botoșani. În aceste zone vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii (viteze de 55-75 km/h și izolat de peste 80-90 km/h), grindină și averse torențiale. Cantitățile de apă vor depăși 25-35 l/mp. Avertizarea este în vigoare vineri între orele 12.00 și 23.00.