Ajutoare de urgență pentru 15 familii din Olt afectate de incendii ori boli foarte grave

137

Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, acordarea unor ajutoare de urgență în sumă totală de 1.004.500 lei pentru sprijinirea a 226 familii și persoane singure care fie se află în situaţii de necesitate în urma unor incendii sau accidente, fie au probleme grave de sănătate sau riscă excluziunea socială. Printre acestea, și 15 familii ori persoane singure din județul Olt, suma totală acordată fiind de 91.000 de lei.

Astfel, printre cele 48 familii și persoane singure afectate de incendii, din județele Argeș, Bacău, Buzău, Dâmbovița, Galați, Iași, Mureș, Neamț, Olt, Satu Mare, Suceava și Vaslui, din județul nostru sunt 4, ajutorul acordat de stat fiind de 28.000 de lei.

În rândul celor 176 familii și persoane singure aflate în situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la apariția sau sporirea riscului de excluziune socială, din Olt ajutoare de urgență au primit 11, valoarea sumelor acordate fiind de 63.000 de lei. Ajutoarele de urgenţă aprobate de Executiv sunt acordate în baza anchetelor sociale efectuate de agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, centralizate de  Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, și sunt suportate din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

,,Din majoritatea anchetelor sociale rezultă că familiile pentru care se propune acordarea de ajutoare de urgență au membri cu grave afecțiuni de sănătate sau cu boli cronice (cancer, leucemie, boli cardiace, boli degenerative, boli respiratorii, boli genetice, transplant de organe etc.), care necesită tratamente medicale de durată și intervenții chirurgicale costisitoare, achiziționarea de proteze/dispozitive medicale etc., care nu sunt suportate în totalitate de către casele județene de asigurări de sănătate. Dintre acestea se disting câteva familii din județele Argeș, Constanța, Covasna, Gorj, Neamț, Olt, Suceava, Teleorman, Vaslui și Vâlcea, ai căror membri, copii și adulți, suferă de boli foarte grave și necesită un suport financiar considerabil pentru analize medicale, tratamente și intervenții chirurgicale, recuperare medicală la clinici din țară ori din străinătate.,, se arată în hotărârea de Guvern.