Comuna Giuvărăști petrece cum se cuvine de ziua localității

419

Comuna Giuvărăști își serbează ziua cu fast, pe 21 mai. Localnicilor le vor cânta nume cunoscute ale muzicii populare și de petrecere, iar petrecerea se va termina cu un foc de artificii.

Pe 21 mai, Primăria Giuvărăști organizează o nouă ediție a manifestării Ziua Comunei. Edilul Daniel Pană îi invită pe localnici să petreacă, voia bună urmând să fie întreținută începând cu ora 15.00 de soliști cunoscuți, dar și tineri de mare viitor ai comunei și zonelor învecinate.

Vor urca pe scenă, prezentați de Vasi Cărăbuț: The Zuralia Orchestra, Simona Dinescu, Geanina David, Liviu Puștiu, Emilia Ghinescu, Lavinia Furtună șu Alexandra Andrei. Spectacolul se va încheia cu un foc de artificii.

Istoricul comunei arată că denumirea de Giuvărăști vine de la foștii proprietari ai moșiei și anume familia Giuvara. Grecul (aromânul) Iamandi Giuvara a fost paharnic la curtea domnească și a avut posibilitatea să strângă mult aur, iar la un moment dat să ceară Domnului moșia în schimbul aurului de care acesta avea nevoie pentru plata tributului față de Poartă. În acest fel Iamandi Giuvara obține moșia Giuvărăști unde și-a construit și un conac ale cărui ruine au dăinuit până în 1923. Conacul a fost situate pe locul unde se aflau văile satului, loc numit și astăzi „La Curte”.