Chesnoiu: Prin continuarea și extinderea programelor de combatere a fenomenelor meteo extreme ne propunem să creștem suprafața agricolă protejată

83

Azi, se va desfășura o nouă etapă a activității experimentale de creștere a precipitațiilor în zonele cu risc de secetă.

Începând cu data de 26 aprilie și până pe 15 mai, se va desfășura etapa 2022 a „Programului pentru creșterea/uniformizarea precipitațiilor în regiunile Banat, vestul Olteniei, sud-estul și nord-nord-estul României”, anunță Ministerul Agriculturii. Acest program constă în experimente locale de mică amploare pentru creșterea/uniformizarea precipitațiilor și se va axa pe zonele cu potențial agricol, acoperind în total 3,8 milioane de hectare. Intervențiile vor fi efectuate utilizând metoda aviației, avioanele fiind echipate cu torțe pirotehnice glaciogene și higroscopice, precum și cartușe ejectabile.
„Efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai evidente în România. Avem zone în care cantitățile de precipitații sunt insuficiente și cauzează instalarea secetei, în timp ce în alte regiuni căderile de grindină pun în pericol munca fermierilor. Prin continuarea și extinderea programelor de combatere a fenomenelor meteo extreme ne propunem să creștem suprafața agricolă protejată. Aceste măsuri, alături de programul de reabilitare și extindere a sistemului de irigații și cel privind modernizarea sistemului de desecare, sunt menite să ofere fermierilor condiții cât mai bune pentru a continua să obțină producții la un nivel ridicat” a declarat ministrul Adrian Ionut Chesnoiu.