Vâlcov vrea reluarea de la ZERO a procesului din dosarul în care a primit 8 ani de închisoare, sperând  în prescrierea din 2024

357

8 ani de închisoare cu executare a primit Darius Vâlcov de la Înalta Curte, în primă instanță, în 2018, dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani (dosarul tablourilor). Instanța supremă a stabilit și confiscarea a 6,2 milioane lei, bani pe care fostul edil i-ar fi primit ca mită, precum și menținerea sechestrului instituit pe bunuri ridicate la perchezițiile făcute în 2015 în acest dosar, adică circa 170 de tablouri și alte opere de artă, trei lingouri de aur și diverse sume de bani. În 2019, s-a decis rejudecarea de la zero a dosarului după motivarea Curții Constituționale care a declarat nelegale completurilor de 3 judecători de la instanța de fond. Azi,  Vâlcov a cerut Instanței Supreme reluarea de la zero a procesului, în timp ce DNA se opune și invocă pericolul ca faptele să se prescrie

Înalta Curte de Casație și Justiție a reluat, azi, apelul în procesul de corupție al fostului primar al municipiului Slatia și fost ministru de Finanțe, Darius Vâlcov. Avocații acestuia le-au cerut judecătorilor reluarea din fond a dezbaterilor, motivând decizia Curții Constituționale conform căreia completurile de 3 judecători nu ar fi fost specializate în judecarea cauzelor de corupție și trebuie reluată dezbaterea de la fond cu desemnarea unui nou complet de judecată.

Reprezentatul DNA a susținut că potrivit hotărârii date de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Instanța Supremă nu trebuie sa țină cont de deciziile CCR și că dacă s-ar relua judecata din faza fondului faptele imputate inculpaților s-ar prescrie în 2024. Instanța Supremă a rămas în pronunțare.

Vâlcov a fost trimis în judecată, în mai 2015. Este vorba de dosarul în care omul de afaceri Theodor Berna îl acuză că în 2009 primarul Slatinei ar fi pretind comision de 20% la lucrările de “Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional, finanţarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.