Cât îl costă pe Umbrărescu prostia lui Dorel care a avariat conducta Conpet și a poluat Oltețul și Oltul

1170

Țițeiul scurs dintr-o conductă Conpet, în urma unei avarii provocate de un angajat al firmei care execută Drumul Expres, a ajuns în Olt. Autoritățile din subordinea Ministerului Mediului au reușit până acum să oprească pata, care s-a întins pe mai bine de cincizeci kilometric, și astfel țițeiul să nu ajungă în Dunăre și să conducă la sancțiuni internaționale. Firma al cărei angajat a avariat conducta, nimeni alta decât cea care execută Drumul Expres, a fost sancționată a primit o amendă uriașă și va trebui să achite și contravaloarea lucrărilor de îndepărtare a țițeiului din apă și de pe malurile Oltețului și Oltului.

Unda de țiței scursă dintr-o conduct a Conpet la mijlocul  săptămânii trecute a ajuns, în ciuda eforturilor autorităților, în râul Olt. Pentru a putea să o împiedice să ajungă în Dunăre, eforturile specialiștilor din subordinea Ministerului Mediului se concentrează pe lacul de acumulare al hidrocentralei de la Drăgănești. Autoritățile vor ca țițeiul să nu ajungă în Dunăre și să conducă la sancțiuni internaționale în urma afectării sitului ,,Natura 2000”.

Încă de la început, comisarii Gărzii de Mediu Olt împreună cu celelalte autorități din domeniu și Apele Române au acționat în direcția neutralizării efectelor undei de petrol, dar și pentru oprirea ei cu ajutorul substanțelor și barajului absorbante. Cu toate acestea a ajuns în barajul de la Drăgănești, după cum a confirmat Gheorghe Neacșa. Pentru a nu permite înaintarea ei spre Dunăre, autoritățile fac eforturi să o oprească aici.

Responsabil de poluarea cu țiței a râurilor Olteț și Olt se face un angajat al firmei care execută lucrările la Drumul Expres. Pentru fapta sa, firma a primit o amendă de 50.000 lei și va trebui să achite toate cheltuielile făcute pentru înlăturarea efectelor poluării.

Autoritățile susțin că, în urma poluării cu țiței a celor două cursuri de apă, nu s-au constatat mortalitate piscicolă sau decese în rândul păsărilor și animalelor care își fac veacul pe malurile Oltețului și Oltului.