Sute de șoferi prinși în Olt utilizând telefonului mobil la volan sau nepurtând centura de siguranță

72

Pe parcursul săptămânii trecute, perioada 4- 10 aprilie, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt au acționat pe drumurile publice din județ cu accent pe combaterea nepurtării centurii de siguranță și a încălcării normelor legale referitoare la utilizarea telefonului mobil la volan. Câteva sute de șoferi și pasageri au fost amendați.

Având drept scop conștientizarea ocupanților autovehiculelor cu privire la importanța utilizării centurii de siguranță sau a altor dispozitive omologate, în cazul producerii accidentelor de circulație, la nivel național în conformitate cu calendarul de activități al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (ROADPOL) s-a desfășurat o acțiune în trafic pe parcursul întregii săptămâni trecute. În Olt, acțiunea s-a soldat cu aproape 400 de amenzi.

,,În cadrul activităților, au fost aplicate 394 de sancțiuni contravenționale, dintre care 361 pentru neportul centurii de siguranță sau a dispozitivelor omologate (347 pentru conducătorii auto și 14 pentru pasageri) și 33 pentru utilizarea telefoanelor mobile la volan, fără dispozitive de tip „mâini libere”, declară Ionuț Vasiloaica, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.

INFORMARE IPJ Olt PENTRU CONDUCĂTORII DE AUTOVEHICULE ȘI PASAGERI:

– Legislaţia în vigoare prevede obligativitatea utilizării centurii de siguranţă, atât în localităţi cât şi în afara acestora, pentru toţi ocupanţii locurilor prevăzute cu asemenea dispozitive – folosiţi-le deci chiar şi pe distanţe scurte, în trafic local!

– Centurile nu sunt proiectate pentru confort, ci pentru siguranţă;

– Pentru a fi eficientă, centura de siguranţă trebuie utilizată corect, reglând înălţimea acesteia astfel încât să treacă peste mijlocul umărului şi nu peste gât, ajustând-o astfel încât să stea bine întinsă (lipită de bust şi bazin), fără a fi răsucită sau trecută peste obiecte solide ori casabile purtate în buzunare (ochelari, pixuri etc.);

– Dispozitivele de tip „airbag” sunt de fapt sisteme suplimentare de retenţie care au eficacitate numai dacă centurile de siguranţă sunt cuplate.