Peste 53.000 de olteni s-au autorecenzat până acum. Topul recensământului populației

136

Om cu om, casă cu casă, ne numărăm în această perioadă pentru a actualiza datele statistice ale României privind populația și locuințele. După trei săptămâni de la demararea etapei I- autorecenzarea, s-au completat peste 53.000 de chestionare. Cele mai multe chestionare au fost completate în municipiul Slatina, însă ca pondere a populației recenzate, comunele Topana și Sâmburești sunt primele în top, în timp ce codașe sunt comunele Oboga și Icoana.

Direcția Regională de Statistică Olt a prezentat azi stadiul autorecenzării în perioada 14 martie – 3 aprilie la nivelul județului. ,,În primele 21 de zile de recensământ, respectiv în perioada 14.03.2022 – 03.04.2022, la nivelul județului Olt cu fost completate prin autorecenzare un număr de 53.107 chestionare, din care 24.443 chestionare (46%) ȋn mediul urban şi 28.664 chestionare (54%) ȋn mediul rural. Media pe județ este de 2.529 chestionare completate/zi,, transmite DRS.

În topul autorecenzării, ca număr de chestionare completate, se află Municipiul Slatina -10.196 chestionare, urmat de Municipiul Caracal -4.331 chestionare și Orașul Balș -3.636 chestionare, iar procentual, raportat la numărul populației estimate, cele mai ridicate valori ale autoînregistrării se înregistrează în localitățile: Topana, Sâmburești, Ianca, Optași-Măgura și Coteana. Cel mai mic număr de chestionare completate se înregistrează ȋn comunele Oboga (35 chestionare), Icoana (39 chestionare), Dobrun (42 chestionare) și Tufeni (44 chestionare).

Autoritățile le reamintesc oltenilor că se pot autorecenza online accesând www.recensamantromania.ro până ȋn data de 15 mai și că pot beneficia de o zi liberă plătită.

,, Au trecut trei săptămâni de când ne putem autorecenza online, printr-un proces simplu şi flexibil, care vine la pachet şi cu o zi liberă de la serviciu. Ziua liberă se primeşte indiferent dacă persoana s-a autorecenzat acasă sau la punctele special amenajate de către primării,, reamintește Direcția Regională de Statistică Olt.

Autorecenzarea on-line se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefon inteligent, tabletă, laptop, PC) iar autorecenzarea asistată se poate efectua cu sprijinul unui recenzor în spațiile special amenajate de către fiecare primărie. Adresele și programul de lucru al acestor puncte de autorecenzare asistată sunt publicate pe site-urile primăriilor din județul Olt, al Direcției Regionale de Statistică Olt și al Instituției Prefectului – Județul Olt.