Peste 560.000 de tablete de iodură de potasiu au ajuns în Olt

172

Direcția de Sănătate Publică Olt a primit azi tabletele de iodură de potasiu. Acest medicament se fabrică la solicitarea autorităților guvernamentale, pentru a fi oferite în mod gratuit, populației, în situații de criză determinate de un incident nuclear.

Antibiotice Iași a produs pentru prima dată iodura de potasiu acum 11 ani, în urma accidentului nuclear de la Fukushima, Japonia. Acum, cu războiul ruso-ucrainean la graniță, autoritățile române au solicitat companiei producerea la foc automat a 30 de milioane de comprimate.  Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă.

Administrarea pastilelor cu iodură de potasiu, de la producție până la distribuire, este gestionată de stat. Tabletele sunt trimise către toate direcțiile de sănătate publică din țară, iar acestea le vor transfera, cu ajutorul inspectoratele județene pentru situații de urgență, către prefecturi și primării, care se vor ocupa de distribuirea propriu-zisă, în caz de necesitate.

În Olt, au ajuns astăzi la DSP Olt 564.307 tablete de iodură de potasiu.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a avertizat că tratamentul trebuie aplicat conform schemei elaborate de specialiști, persoanele vizate fiind copiii și femeile gravide, nu adulții. De asemenea, tratamentul nu se ia preventiv, pentru că efectul este advers, ci doar în caz de accident nuclear pentru a contracara efectele radiațiilor.