Explozie a cazurilor de varicelă. Un copil a dezvoltat o encefalită

274

Mai multe cazuri de varicelă s-au înregistrat în zona de vest a țării. Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara anunță că majoritatea cazurilor sunt forme ușoare, însă unul dintre copii a dezvoltat o encefalită.

După doi ani în care nu a fost înregistrat niciun caz de varicelă în Timiș, datorită măsurilor de protecție anticovid, purtarea măștii și izolarea, în următoarea perioadă numărul pacienților cu aceasta boală ar putea crește semnificativ, atrag atenția medicii. Primele cazuri s-u înregistrat deja, iar doi copii se află internați.
,,Majoritatea pacienților care au ajuns pentru investigații în Ambulatoriul spitalului nostru au dezvoltat o formă ușoară, care nu a necesitat internare. Doi copii se află, însă, sub supraveghere în unitatea sanitară din cauza unor complicații. Unul dintre ei a dezvoltat o encefalită, dar starea lui este stabilă, iar cel de-al doilea este Spinternat pentru monitorizare și investigații suplimentare, având un sindrom febril prelungit. Varicela sau vărsatul de vânt este o boală infecto-contagioasă care duce la apariția unor vezicule pe corp. Virusul care cauzează varicela se transmite pe cale respiratorie, prin aer, sau prin contact direct cu persoana infectată. Boala este întâlnită cel mai frecvent iarna și primavara, dar în ultimii ani se poate constata o extindere a perioadei în care apar asemenea cazuri. În majoritatea cazurilor, nu este necesară evaluarea în spital, pacienții rămânând în evidența și monitorizarea medicului de familie. Sunt însă cazuri, ca cele pe care le avem internate în spital, în care pacienții au dezvoltat o complicație și a fost necesară monitorizarea atentă a acestora. Encefalita se manifestă prin vărsături cauzate de hipertensiune craniană, instabilitate în mers și dureri de cap, cefalee”, spune asist univ. dr. Adelina Marinescu – medic specialist boli infecțioase, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.Este important ca bolnavul să fie izolat pentru a nu transmite mai departe virusul. Tratamentul bolii constă în administrarea de antitermice, antiinflamatoare sau antihistaminice care să amelioreze senzația de mâncărime a pielii.

Vaccinarea este cea mai bună metodă de a te proteja. Imunizarea împotriva varicelei nu este, însă, în schema completă de vaccinare a copiilor, dar serul poate fi administrat oricând, după ce micuții împlinesc vârsta de 9 luni. Este recomandat ca vaccinul să fie administrat până la vârsta de 12 ani, dar și adulții pot fi imunizați. Vaccinarea asigură o protecție pe parcursul vieții, dacă este făcută corect, ceea ce presupune administrarea a două doze la un interval mai mare de 6 săptămâni.