Propunere de lege a deputatului Știrbu: Orice clădire nouă nerezidențială trebuie să aibă OBLIGATORIU un sistem de producere a energiei din surse regenerabile

281

Luând în calcul faptul că energia alternativă înlocuiește energia convențională în mod sustenabil, crescând independența energetică și scăzând impactul negativ asupra mediului, deputatul de Olt Gigel Știrbu anunță că va iniția un proiect legislativ ce va face să fie obligatorie instalarea sistemelor alternative de energie pe oricare clădire nerezidențială nou construită.

 Orice clădire nouă care nu are destinația de locuință trebuie să aibă un sistem de producere a energiei din surse regenerabile, consideră deputatul de Olt Gigel Sorinel Știrbu. Parlamentarul anunță că în această săptămână va depune o propunere legislativă a cărei inițiator principal este, care va modifica și completa Legea nr. 372/ 2005 privind performanţa energetică a clădirilor. ,,Concret, se va institui ca pentru clădirile/ansamblurile de clădiri noi nerezidențiale, obținerea certificatului de urbanism emis de autorităţile administraţiei publice competent, necesar autorizaţiei de construire pentru executarea lucrărilor de construcţii, va cuprinde o documentație tehnică pentru instalarea obligatorie a unui sistem alternativ de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Instalarea sistemelor alternative de producere a energiei în cazul clădirilor nerezidențiale noi va deveni obligatorie, acolo unde condițiile tehnice și de mediu permit acest lucru. Utilizarea surselor regenerabile de energie reprezintă alternativa verde care poate înlocui combustibilii fosili, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la diversificarea ofertei de energie și la reducerea dependenței de piețele de petrol și gaze. Având în vedere faptul că producerea energiei reprezintă principalul poluator la nivel global, aceasta va însemna încă un pas în direcția atingerii țintelor de mediu pentru țara noastră.,, a anunțat azi deputatul Știrbu.

Liberalul este convins că astfel România poate deveni exportator de energie electrică, în acest context geopolitic dificil. ,,De exemplu, dacă în România se vor construi 1000 de clădiri nerezidențiale, iar fiecare clădire va avea instalate surse regenerabile de energie care ar produce 20-30 KV, acest fapt ar conduce la introducerea în sistemul energetic național a aproximativ 2-3 Tera KV, ceea ce ar reprezenta o gură de oxigen pentru acest sistem. De câteva luni ne confruntăm cu o creștere a prețurilor la energie care afectează cetățenii și întreprinderile (care deja au fost afectate serios de pandemie și de consecințele ei economice). Actualele creșteri de prețuri sunt o consecință a dependenței europene de combustibilii fosili importați. Energia trebuie să fie un bun comun și accesibil tuturor, iar prezenta proiecție legislativă reprezintă o soluție viabilă prin care să ajutăm cetățenii și companiile să depășească această criză a creșterii prețurilor la energie.,, explică parlamentarul liberal.