ALERTĂ ÎN MAREA NEAGRĂ! Mine cu risc de explozie ar putea ajunge pe teritoriul României

129

Este alertă în Marea Neagră! Guvernul Bulgariei a atras atenţia cu privire la prezenţa unor mine care plutesc în derivă în Marea Neagră, ajunse în zonă de pe ţărmul oraşului portuar ucrainean Odesa şi care pun în pericol traficul maritim. Riscul ca aceste mine să ajungă și pe teritoriul nostru este foarte mare.

Direcția Hidrografică Maritimă din România, aflată în subordinea Forțelor Navale Române, a emis un avertisment cu privire la prezența acestor mine în zona de nord-vest a Mării Negre. Aceste mine erau amplasate de către armata ucraineană în zona portului Odesa pentru a contracara atacurile navale ale armatei ruse.

„Pericol de mine în zona de nord – vest a Mării Negre. În situația în care descoperiți obiecte plutitoare asemănătoare minelor raportați imediat la nr. tel. 0040.241.651.040”, se arată în avertismentul semnat de șeful Direcției Hidrografice Maritime, Nicolae Vatu.

Cablurile cu care minele erau ancorate pe fundul mării s-au rupt, cel mai probabil din cauza furtunilor. Riscul ca acestea să ajungă în zona României sau a Bulgariei este ridicat.

Autoritățile din Bulgaria estimează că în 10 zile minele ar putea ajunge pe teritoriul bulgăresc și au transmis avertizări către toți comandanții de nave să supravegheze atent marea.

„Cei care locuiesc în apropierea ţărmului sunt îndemnaţi să anunţe la numărul de urgenţă 112 dacă descoperă obiecte sferice suspecte, în apă sau pe coastă”, se menţionează în comunicatul oficialilor de la Sofia.

Echipajele bărcilor comerciale din zonă au fost avertizate să supravegheze marea cu maximă atenţie şi să informeze imediat autorităţile de coastă dacă observă obiecte suspecte în apă. Minele navale ajung să plutească în derivă, la suprafaţa apei, dacă se rupe cablul cu care sunt ancorate.